fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 53 USD, podržane očekivanjima da će centralne banke podsticajima ublažiti posljedice epidemije koronavirusa u ekonomiji, a vodeći proizvođači dodatno ograničiti snabdjevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 79 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,69 USD. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u plusu 2,23 USD.

Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po 85 centa višoj cijeni, od 47,6 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovanje u plusu 1,99 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su ohrabrili signali centralnih banaka da će podsticajnim mjerama ublažiti posljedice epidemije koronavirusa u ekonomiji. Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) neočekivano je snizila ključne kamatne stope pola postotnog boda, na jedan do 1,25 odsto.

Prethodno su ministri finansija G7 poručili da su spremni da preduzmu sve potrebne mjere, uključujući i one fiskalne, kako bi ublažili posljedice epidemije i podržali ekonomiju.

Dodatni podsticaj cijenama pruža i spremnost vodećih proizvođača na čelu sa Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da dodatno ograniče snabdjevanje s obzirom na negativan uticaj epidemije na ekonomiju i potražnju za naftom.

“Cijene nafte ponovo su porasle, nakon snažnog pada u prošloj sedmici, prateći uzlazni trend na finansijskim tržištima, a dodatni podsticaj pružile su i ohrabrujuće najave podsticaja za privredu i očekivanja da će proizvođači smanjiti snabdjevanje”, smatra Ole Hansen iz Saxo Banka.

On je dodao da će epidemija koronavirusa naštetiti potražnji kroz duži period nego što se u početku strahovalo, ali drastični poremećaji u saobraćaju čine se ipak malo vjerovatnima.

Zbog zabrinutosti za naftnu potražnju u uslovima širenja koronavirusa, nekoliko ključnih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) razmatra smanjenje snabdjevanja za dodatni milion barela dnevno. Tehnički odbor OPEC-a preporučio je da se smanji 600 hiljada barela dnevno.

Tako je potpredsjednik ruskog Lukoila, Leonid Fedun saopštio da bi OPEC-ov predlog o smanjenju proizvodnje za milion barela dnevno bio dovoljan da uravnoteži tržište i podigne cijenu barela nafte na 60 USD. Njegova izjava upućuje na zaključak da je Rusija možda spremna prihvatiti OPEC-ove predloge.

Trenutno OPEC+ smanjuje snabdjevanje 1,7 miliona barela dnevno, prema sporazumu koji ističe na kraju mjeseca.

Očekuje se da će proizvođači najaviti dodatno ograničenje snabdjevanje na redovnom sastanku koji će biti održan krajem sedmice u Beču.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 51,65 USD, što znači da je bila 1,4 USD viša nego na kraju prošle sedmice.

Najčitanije

Izdali više licenci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je...