fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju otvaranje 500 radnih mjesta u proizvodnji

Planiraju otvaranje 500 radnih mjesta u proizvodnji

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Koalicija Crno na bijelo planira da u četvorogodišnjem mandatu u Nikšiću, koji je danas privredno zapušten grad, otvori minimum 500 radnih mjesta u proizvodnji, saopštila je kandidatkinja za odbornicu sa te liste, Tijana Krivokapić.

Ona je najavila da će, u toku mandata u kojem ta koalicija bude participirala u lokalnoj vlasti, prezaduženu opštinu osloboditi dugova i za četiri godine ih smanjiti za deset miliona EUR.

“Uradićemo reviziju svih većih tendera koji su u javnosti izazivali sporenja. Takvi su tenderi za bazen, gradski trg, rekonstrukciju puteva i postavljanje rasvjete. Nikšiću je potrebna biznis zona, zbog čega ćemo je aktivirati i razraditi plan za pojedinačne biznise”, navela je Krivokapić.

Ona je dodala da će se u tom cilju realizovati projekti privatno-javnog partnerstva na relaciji opština-domaći ili strani investitori, a ulaganje u lokalne i regionalne projekte ostvarivaće se u dogovoru s Vladom.

“Jedan od važnih projekata biće reciklažni centar, koji će izgraditi renomirana američka firma za preradu svih vrsta otpada – komunalnog, komercijalnog, industrijskog i medicinskog. Projekat će biti realizovan na bazi privatno-javnog partnerstva sa stranim, već pomenutim, američkim investitorom, gdje će posao naći oko 230 naših sugrađana”, objasnila je Krivokapić.

Ona je saopštila da će se raditi i na drugim projektima koji podrazumijevaju partnerstva sa domaćim proizvođačima hrane, skladištenje i proizvodnju čajeva, džemova i sokova, gotovih i polugotovih proizvoda, kao i subvencionisanje tih djelatnosti na godinu ili dvije.

“Planiramo oživljavanje nikšićke pijace, tako što ćemo smanjiti zakup tezgi i omogućiti svim zainteresovanim proizvođačima hrane da izlažu proizvode. Opština Nikšić će u našem mandatu realizovati i niz projekata samozapošljavanja kroz podsticaje u vidu subvencija i administrativne pomoći, koja predviđa brze rokove rješavanja birokratije ili davanje privremenih papira, do izdavanja konačnih”, rekla je Krivokapić.

Prema njenim riječima, u svim podsticajnim mjerama za oživljavanje privrede u Nikšiću prednost će imati nezaposleni, osobe sa invaliditetom i penzioneri.

“Predano ćemo raditi na stimulaciji žena preduzetnica pomoću subvencija na doprinose, komunalije i lokalne takse za one koji počinju posao. Ukoliko zapošljavaju preko pet osoba, predviđene su dodatne subvencije u vidu davanja zemlje ili prostora za rad, po povoljnim ili gratis uslovima, u zavisnosti od projekta i biznis plana ponuđenog opštini”, navela je Krivokapić.

Stimulacija turističke privrede podrazumijeva subvencije na komunalije po metru kvadratnom za sve turističke projekte od 50 do 70 odsto, zatim usluge turističke agencije grada i besplatne konsultacije, kao i reklamiranje po povoljnim cijenama na sajtu opštinske turističke agencije.

Krivokapić je najavila i organizovanje akcije pod nazivom Kupujem u svom gradu, koja podrazumijeva izdavanje kartice grada Nikšića i dogovor sa privrednicima da vlasnici kartica imaju određeni popust za sve kupovine u komercijalnim radnjama na teritoriji opštine.

“Stimulisaćemo i proizvodne poslove ustupanjem zemlje gratis ili po povoljnim uslovima na određeni period, pri čemu ćemo organizovati otkup proizvoda od lokalnih prodavaca, ali se mogu uključiti i šire trgovinske mreže. U cilju razvijanja privrede organizovaćemo susrete između lokalnih kompanija i potencijalnih stranih investitora, najmanje jednom godišnje, uz pokroviteljstvo Opštine”, saopštila je Krivokapić.

Najčitanije

gorivo

Jeftinije sve vrste goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sve vrste goriva od danas su jeftinije dva do četiri centa,...