fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPristup internetu ima 81,3 odsto domaćinstava

Pristup internetu ima 81,3 odsto domaćinstava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori, prema istraživanju Monstata, pristup internetu kod kuće ima 81,3 odsto domaćinstava, što je sedam procentnih poena više u odnosu na 2019. godinu.

“U petogodišnjem periodu, došlo je do rasta broja domaćinstava koja imaju pristup internetu. U ovoj godini, procenat domaćinstava koja imaju pristup internetu kod kuće je porastao sedam procentnih poena, sa 74,3 odsto na 81,3 odsto, u odnosu na 2019”, navodi se u istraživanju Monstata o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u domaćinstvima i od pojedinca.

U domaćinstvima se pristup internetu ostvaruje putem personalnog i prenosivog računara, kao i mobilnih uređaja.

U istraživanju se navodi da internetu putem personalnog računara pristupa 32,6 odsto anketiranih, a putem prenosivog, odnosno laptopa, netbooka i tableta 67,2 odsto.

Kada je riječ o načinu pristupanja internetu, odnosno tipovima internet konekcije, najviše domaćinstava, njih 84,2 odsto, koristi fiksnu širokopojasnu konekciju. Mobilnu širokopojasnu konekciju koristi 70,2 odsto domaćinstava.

U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je rast od 2,7 procentnih poena domaćinstava koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju.

Kada je u pitanju teritorijalna zastupljenost interneta u domaćinstvima, ona je najmanja na sjeveru i iznosi 74,8 odsto, dok je u južnom regionu najveća i iznosi 93 odsto.

Pristup internetu u naseljima koja nijesu gradskog tipa iznosi 71,9 odsto, dok je u naseljima koja su gradskog tipa pristup internetu veći i iznosi 85,9 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je u posljednja tri mjeseca 88,4 odsto anketiranih pojedinaca koristilo internet, od kojih je 90,1 odsto internet koristilo više puta dnevno.

Aktivnosti koje su ispitanici najčešće preduzimali putem interneta u privatne svrhe u posljednja tri mjeseca su telefoniranje putem interneta/video razgovori 97,5 odsto, korišćenje društvenih mreža 87,8 odsto, dok je 85,5 odsto njih saopštilo da je čitalo ili preuzimalo online novine ili časopise.

Istraživanje je pokazalo da je procenat onih koji nikada nijesu kupili ili naručili robu ili usluge putem interneta 48,4 odsto, dok procenat onih koji jesu iznosi 51,6 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorici trofej u konkurenciji juniora

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Podgorice osvojili su titulu prvaka Crne Gore u konkurenciji juniora. Podgorica...