fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPripremili smjernice za potpisivanje aneksa ugovora o građenju

Pripremili smjernice za potpisivanje aneksa ugovora o građenju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) pripremila je predlog smjernica za primjenu postupaka utrvrđivanja razlika u cijeni na osnovu ugovora o građenju, što bi trebalo da omogući potpisivanje aneksa koji bi obezbijedili nesmetane građevinske radove.

“Smjernice treba da omoguće potpisivanje aneksa ugovora o građenju, kako bi se izbjegle posljedice zaustavljanja projekata, raskidanja ugovora i samim tim direktne i indirektne štete po ekonomski rast, s jedne strane, uz negativne posljedice na kompanije koje su izvođači radova i njihove zaposlene, s druge strane”, kazali su iz PKCG.

Oni su dodali da je PKCG prepoznala interes članica, odnosno privrednika, i pozabavila se nalaženjem rješenja za probleme realizacije ugovora po javnim nabavkama koji su nastali zbog bitno promijenjenih okolnosti na tržištu, odnosno rasta cijena i troškova gotovo svih inputa, što predstavlja ogromno opterećenje za privredu.

Iz PKCG su podsjetili da su posebni i izraženi problemi nastali u realizaciji ugovora o javnim nabavkama u sektoru građevinarstva.

Nakon više inicijativa prema Vladi, Ministarstvo kapitalnih investicija je tražilo od PKCG da sačini predlog smjernica za primjenu postupaka utrvrđivanja razlika u cijeni na osnovu ugovora o građenju.

“PKCG je kroz multiresorsku radnu grupu, u kojoj su bili naši i predstavnici Ministarstva finansija, uprava za kapitalne projekte i saobraćaj, Monstata, Inženjerske komore i Građevinskog fakulteta, nakon osam održanih sjednica pripremila smjernice, koje predstavljaju neophodan tehnički dokument na osnovu kojeg se može pristupiti utvrđivanju razlika u cijeni kod ugovora o građenju”, objasnili su iz Komore.

Oni su dodali da su smjernice poslate Ministarstvu kapitalnih investicija i Vladi radi utvrđivanja formalno-pravne procedure za primjenu na odgovarajuće ugovore.

“Dalja nadležnost za operacionalizaciju smjernica je na upravama za kapitalne projekte i za saobraćaj, odnosno na ministarstvima kapitalnih investicija i ekologije i prostornog planiranja, koja usmjeravaju i koordiniraju rad te dvije uprave koje su i najveći naručioci radova”, objasnili su iz PKCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra okupljanje rukometaša

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore okupiće se sjutra u Podgorici i...