fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihvaćen predlog daljeg smanjenja fiskalnog opterećenja rada

Prihvaćen predlog daljeg smanjenja fiskalnog opterećenja rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio je predlog Socijaldemokrata (SD) da se do kraja septembra krene u izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fisklanog opterećenja troškova rada.

Poslanik SD-a, Boris Mugoša, saopštio je da je prihvaćen predlog da Skupština zaduži Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, do kraja septembra predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada.

Prihvaćen je, kako je dodao, i predlog da Skupština zaduži Vladu da intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima u pravcu stvaranja pretpostavki da se tokom naredne godine utvrdi minimalna zarada u iznosu koji neće biti niži od 300 EUR.

Mugoša je podsjetio da je izmjenama Zakona o radu predviđeno je povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 EUR.

SD je u uslovima nelikvidnosti značajnog broja mikro, malih i srednjih preduzeća, koja je dodatno pogoršana pandemijom koronavirusa i činjenicom da je fiskalno opterećenje troškova rada najveće u regionu, predložio da Skupština donese zaključak kojim će zadužiti Vladu da u saradnji sa socijalnim partnerima predloži smanjenje fiskalnog opterećenja troškova rada.

Definisano je da Vlada predloži navedeno smanjenje fiskalnog opterećenja do početka primjene novog iznosa minimalne zarade, odnosno do 1. oktobra.

“Neophodno je povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, ali isto tako je važno i obezbijediti da se usljed takve mjere ne dovede u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi sivo tržište”, rekao je Mugoša.

On je dodao da je prihvaćen i predlog da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile pretpostavke za dalje povećanje minimalne zarade u iznosu koji neće biti niži od 300 EUR.

Najčitanije