fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPribližiti turistima domaće proizvode

Približiti turistima domaće proizvode

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Logotip i slogan projekta Domaći ukusi, koji glasi Dobro. Bolje. Domaće, predstavljeni su danas u cilju većeg približavanja domaćih crnogorskih prozivoda turistima koji posjete Crnu Goru.

Direktorica Nacionalne turitičke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, kazala je da je cilj projekta, koji realizuje Ministarstvo turizma i održivog razvoja u partnerstvu sa Privrednom komorom (PKCG), Investiciono-razvojnim fondom (IRF) i NTO, da se na što bolji način povežu domaći proizvodi i ugostiteljski sektor.

„Važno nam je da ovaj projekt u narednih godinu do godinu i po bude krovna tema sa kojom će NTO komunicirati na domaćem i stranom tržištu“, rekla je Radak Kukavičić na konferenciji za novinare.

foto: MINA

Ona je dodala da je na konkurs za idejno rješenje stiglo gotovo 20 predloga, od kojih su grafički dizajneri Iva Ivanović i Nikola Marković osvojili nagrade za vizuelni identitet, odnosno slogan.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, Damir Davidović, kazao je da je namjera da se poveže poljoprivreda i turizam, kao i da domaći crnogorski proizvodi budu plasirani turistima koji posjete Crnu Goru.

„Crnu Goru je prošle godine posjetilo 2,2 miliona turista, a ove očekujemo da taj broj bude mnogo veći. Turizam ostvaruje veliki prihod i ima kapacitet da na razne načine omoguće korist i profit onima koji se uključe u tu granu“, naveo je Davidović.

Prema njegovim riječima, direktno plasiranje domaćih proizvoda turistima može imati pozitivan rezultat.

„Namjera nam je da kroz ovu kampanju stvorimo poseban segment promocije i da više ne promovišemo destinaciju kako je to bilo do sada, već da kod modernog turiste stvaramo želju da dođe u Crnu Goru i proba naše autentične proizvode“, rekao je Davidović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da projekat promoviše zajedništvo i partnerstvo Vlade, odnosno resornih ministarstava, NTO i privrednika, u kojem su najvažniji potrošači.

„Time proizvođači osiguravaju kvalitetniji plasman svojih proizvoda, prreduzetnici u turizmu obogaćuju ponudu i turistima nude kvalitetne i svježe proizvode“, ocijenio je Simović.

On je dodao da se na taj način čuva tradicija, kultura, specifičnosti autohtonih proizvoda i jača turistički brend.

„Gastronomi u našoj hrani prepoznaju darove netaknute prirode, kao i da centralno mjesto zauzimaju naši lokalni i sezonski proizvodi. Oni prepoznaju njeguški pršut, crmnička vina, pljevaljski, njeguški, kolašinski i kučki sir, barske i ulcinjske masline, maslinovo ulje, suvu ukljevu, dimljenog krapa, podgorički raštan i japrake, kao i cetinjski med“, saopštio je Simović.

Projekat Kupujmo domaće pokrenut je u aprilu prošle godine, a njegova druga faza Domaći ukusi dva mjeseca kasnije.

Najčitanije

Crnogorskim džudistima još tri medalje

Podgorica, (MINA) - Crnogorski džudisti osvojili su još tri medalje drugog takmičarskog dana juniorskog...