fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPreko šest hiljada preduzeća prijavilo se za podršku

Preko šest hiljada preduzeća prijavilo se za podršku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preko šest hiljada preduzeća prijavilo se za podršku kako bi lakše prebrodili negativne efekte epidemije koronavirusa, od čega je već isplaćeno ili je u procesu isplate 91 odsto, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je danas usvojila Informaciju o realizaciji Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa u kojoj se navodi da je tokom prvih pet dana njegove realizacije, počevši od 1. maja, zahtjeve podnijelo 6,23 hiljade preduzeća.

„Već je isplaćeno ili je u procesu isplate 91 odsto ili 5,68 hiljada zahtjeva“, navodi se u saopštenju Vlade.

Za pet odsto zahtjeva, ili njih 297, obrada je u toku ili je zahtijevana dostava dodatne dokumentacije.

„Odbijeno je 258 zahtjeva zbog pogrešno unijetih podataka ili neispunjavanja kriterijuma“, kazali su iz Vlade.

Na osnovu odobrenih zahtjeva, zaključno sa utorkom, već su isplaćene ili su u procesu isplate zarade za više od 22 hiljade zaposlenih.

„Bruto iznos sredstava koji se odnosi na odobrene zahtjeve je 6,4 miliona EUR. Subvencije za novo zapošljavanje odobrene su za 43 osobe“, dodali su iz Vlade.

Vlada je dala saglasnost na izmjene i dopune Godišnjeg plana rada Investiciono razvojnog fonda (IRF) za ovu godinu, kako bi ta institucija mogla, pored postojeće podrške, da realizuje i dodatne programe usmjerene ka privredi, preduzetnicima, poljoprivrednicima i drugom djelatnostima u skladu sa mjerama Vlade.

Vlada je donijela i Strategiju za cjeloživotno preduzetničko učenje Crne Gore do 2024. godina sa Akcionim planom za njeno sprovođenje.

Dokumentom su prepoznata su tri glavna strateška cilja – unapređenje razvoja preduzetničke kompetencije na svim nivoima formalnog obrazovanja, unapređenje realizacije preduzetničkog učenja u okviru neformalnog obrazovanja i povećanje efikasnosti funkcionisanja sistema preduzetničkog učenja.

„Poseban fokus je stavljen na jačanju uloge i značaja Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje, odnosno na njegovoj institucionalizaciji i nastojanjima u sagledavanju mogućnosti za njegovo prerastanje u Savjet za preduzetničko učenje“, objasnili su iz Vlade.

Ministarstvo ekonomije je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete preuzme sve neophodne aktivnosti na uspostavljanju i formiranju Savjeta za preduzetničko učenje.

U okviru kadrovskih pitanja za zamjenike Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore imenovani su u Kancelariji u Podgorici Sanja Jaredić, a u Kancelariji u Kotoru Ivan Đurišić.

Najčitanije