fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredviđeno smanjenje tarifa

Predviđeno smanjenje tarifa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacrtom zakona o administrativnim taksama, koji je na javnoj raspravi do kraja decembra, predloženo je smanjenje tarifa.

Vlada se, umjesto na izmjene postojećeg zakona, odlučila na na izradu novog zbog brojnih žalbi privrednika na veliki broj administrativnih taksi, čak 659, ali i njihovu visinu, piše Pobjeda.

Opštine su, kako se navodi u Nacrtu, dužne da svoje propise usaglase sa ovim zakonom do 31. jula.

Predloženim Nacrtom je, između ostalog, predviđeno da izdavanje pasoša košta 25 EUR umjesto 40, vozačke dozvole deset EUR umjesto 15, a saobraćajne pet EUR. Nacrtom je predloženo da taksa za zahtjev, molbu, predlog, prijavu i drugi podnesak bude smanjena sa pet na dva EUR, nakon što je analizom utvrđeno da je ona u Crnoj Gori znatno veća nego u zemljama regiona.

“Za žalbe se u Crnoj Gori naplaćuje taksa od pet EUR. Uporednom analizom utvrđeno je da je veća u odnosu na pojedine zemlje regiona, te je predloženo njeno smanjenje na četiri EUR”, navodi se u obrazloženju.

Za opomenu kojom se obveznik poziva da plati taksu cijena je tri EUR, što je takođe više nego u zemljama regiona, pa je predloženo smanjenje na dva.

“Za uvjerenja koja izdaju organi, taksa je pet EUR, gdje smo opet rekorderi u regionu, pa je predloženo smanjenje na tri EUR, što je slučaj sa taksom za ovjeru i sa svim rješenjima koja donose organi”, navodi se u Nacrtu.

Ovjera punomoćja u Crnoj Gori se naplaćuje pet EUR, što je duplo više nego u Srbiji, a u drugim zemljama regiona ne postoji, pa je predloženo smanjenje za dva EUR.

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...