fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložiće zaključke kojima se predviđa povećanje minimalne zarade

Predložiće zaključke kojima se predviđa povećanje minimalne zarade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Socijaldemokrata (SD) će, povodom najavljenog usvajanja izmjena Zakona o radu, predložiti dva zaključka, kojima se predviđa povećanje minimalne zarade.

“Prvi zaključkom predviđa se da Skupština zaduži Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, do kraja maja predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada”, navodi se u saopštenju.

Poslanici SD-a u drugom zaključku predlažu da Skupština zaduži Vladu da intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile pretpostavke da se tokom naredne godine utvrdi minimalna zarada u iznosu koji neće biti niži od 300 EUR.

Iz SD-a su podsjetili da je izmjenama Zakona o radu predviđeno povećanje minimalne zarade.

„Socijaldemokrate smatraju da je neophodno povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, ali isto tako i da je potrebno obezbijediti da se usljed takve mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”. To iz razloga kompleksnosti trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori, kao i zbog činjenice da je poresko opterećenje troškova rada najveće u regionu“, naveli su iz SD-a.

Zato su u toj partiji, kako su kazali, predvidjeli da Skupština donese zaključak kojim zadužuje Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, do kraja maja predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada, kako bi parlament navedene zakone izglasao do početka primjene novog iznosa minimalne zarade, odnosno 1. jula.

U SD-u smatraju da je potrebno i da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile realne pretpostavke za dalje povećanje minimalne zarade.

“Zbog toga je predložen zaključak da Vlada nastavi razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se došlo do dogovora da se tokom naredne godine utvrdi neto iznos minimalne zarade koji neće niti niži od 300 EUR”, dodaje se u saopštenju.

Iz SD-a su podsjetili da su podnijeli i amandmane na predložene izmjene Zakona o radu, kojim su predložili da minimalna zarada ne može biti niža od polovine prosječne, što bi trenutno iznosilo nešto preko 260 EUR.

Predlog predstavnika parlamentarne većine je povećanja minimalne zarade na 250 EUR.

U SD-u smatraju da je sistemski ispravnije i povoljnije za zaposlene da se donja granica minimalne zarade ne određuje u apsolutnom iznosu, kao što je predložila parlamentarna većina, nego u procentualnom jer je logično da, u slučaju da prosječna zarada raste, poraste i minimalna zarada.

Takođe, amandmanom poslanika SD-a je predviđena i zaštitna mjera za zaposlene u slučaju da dođe do pada prosječne zarade, što bi za posljedicu moglo da dovede do smanjenja minimalne zarade.

“To smo predložili na način da u slučaju pada prosječne zarade, neto iznos minimalne zarade ne može biti manji od 260 EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije