fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredloženim izmjenama se koriguju odredbe kojim su penzije obezvrijeđene

Predloženim izmjenama se koriguju odredbe kojim su penzije obezvrijeđene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predloženim izmjenama i dopunama zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO), koji je u četvrtak utvrdila Vlada, prvi put se koriguju odredbe kojim je veliki broj penzionera doveden do ivice siromaštva, ocijenio je predsjednik Socijalnog savjeta, Vukašin Zogović.

On je pozdravio utvrđivanje Predloga izmjena i dopuna zakona, kojim se, kako je kazao, prvi put koriguju „reforme“ penzionog sistema iz 2003. godine, kojom su crnogorske penzije obezvrijeđene, a veliki broj penzionera doveden do ivice siromaštva.

„Kroz dogovorene izmjene i dopune Zakona PIO ostvariće se veća pravednost i adekvatnost penzija“, naveo je Zogović u saopštenju.

Socijalni savjet je, u kontekstu globalne pandemije, razmatrao izvještaj pod nazivom Covid-19 i svijet rada: Brza procjena uticaja na zaposlenost i odgovori u vidu programskih politika, koji su realizovali Međunarodna organizacija rada (ILO) i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Nacionalni projekt koordinator ILO-a, Nina Krgović, objasnila je da su EBRD i ILO kreirali zajedničku analizu o trendovima na tržištu rada nakon koronavirusa, kao i da izvještaj ocjenjuje uticaj krize na tržište rada u Crnoj Gori i postavlja listu preporuka usmjerenih na zaštitu ranjivih radnika i preduzeća u riziku.

Ona je objasnila da je, sa metodološke strane, za potrebe analize korišćen pristup koji je kombinovao više izvora podataka. Iz te brze procjene proizlazi šest preliminarnih preporuka vezano za programske politike, a konstatovano je da njih treba dalje ocjenjivati i prilagođavati kroz socijalni dijalog.

„Početni odgovor na krizu Covid-19 kroz programske politike nije odražavao odgovarajući i dovoljan nivo konsultacija sa socijalnim partnerima. Stoga su možda zanemarena inovativna rješenja u vidu programskih politika, posebno ona koja zahtijevaju pažljivo pregovaranje i obnovljeni društveni dogovor koji podržava svijet rada u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Krgović je ponovila spremnost ILO-a da nastavi sa podrškom jačanju funkcija i kapaciteta Socijalnog savjeta i dijaloga u Crnoj Gori.

Iz Socijalnog savjeta je saopšteno da to tijelo dijeli mišljenje ILO-a da je potrebno razmotriti određene kompromise, istovremeno razvijajući zajedničku osnovu za zaštitu radnika i preduzeća.

Potpredsjednik Savjeta, Predrag Mitrović, smatra da će naredne godine predstavljati veliko iskušenje na mnogim poljima, među kojima je i socijalni dijalog.

On je pozvao učesnike socijalnog dijaloga da dobronamjerno prihvate različitost mišljenja sa ciljem da se kroz iskreni dogovor nađu rješenja za pomoć crnogorskim preduzećima u nastojanju da opstanu i održe broj radnih mjesta, naglašavajući da je situacija alarmantna posebno za mikro i mala preduzeća.

Socijalni savjet pozvao je zaposlene, poslodavce i sve građane da dosljedno sprovode preporuke NKT-a i Instituta za javno zdravlje.

Najčitanije