fbpx
10 C
Podgorica
December 8, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPredlog budžeta oslonac daljeg ekonomskog razvoja i brige za građane

Predlog budžeta oslonac daljeg ekonomskog razvoja i brige za građane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog budžeta za narednu godinu realan je i održiv okvir, kako za očuvanje životnog standarda građana u vrijeme krize, tako i za postizanje održivog ekonomskog rasta i finansijske stabilnosti države, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.

“Budžet je vrijedan 2,8 milijardi EUR. Ono što je posebno važno je kapitalni budžet od 202 miliona EUR za blizu 300 projekata, kojim su obuhvaćene sve crnogorske opštine i koji garantuje dalji ekonomski razvoj države”, rekao je Đurović.

Dodatno, za privredu i turizam za narednu godinu predviđeno je ukupno 7,3 miliona EUR. Za podršku privredi, kako je naveo, opredijeljeno je 6,2 miliona kroz unapređenje konkurentnosti preduzeća, industrije i zanatstva, dok je za podsticajne mjere u oblasti turizma opredijeljen 1,1 milion EUR.

“Sa druge strane, planiranim izdacima za socijalnu zaštitu od 785 miliona EUR pokazujemo brigu o najranjivijim kategorijama društva“, kazao je Đurović.

On je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, podsjetio da su u oblasti socijalne zaštite planirana dodatna sredstva od 45 miliona EUR, dominantno za dječije dodatke ali i naknade za novorođenu djecu, kako bi se unaprijedio životni standard građanki i građana Crne Gore.

“Očekujemo da će povećanje sredstava za zarade zaposlenih u javnom sektoru od 67 miliona EUR i za isplatu penzija za 35 miliona EUR smanjiti pritisak inflacije na građane”, kazao je Đurović.

On je rekao da država mora posebno da vodi računa o pripadnicima trećeg doba kao ugroženoj kategoriji u vremenu krize.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije