fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredali set poreskih zakona sa ciljem povećanja prihoda

Predali set poreskih zakona sa ciljem povećanja prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija predalo je u skupštinsku proceduru izmjene i dopune pet poreskih zakona, kojima je cilj povećanje budžetskih prihoda i ispunjenje uslova Svjetske banke (SB).

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je za TVCG da time nastavljaju borbu protiv sive ekonomije.

Akcize na proizvode od šećera, kakaa i sladoled, negaziranu vodu sa dodatkom zaslađivača, plastiku za jednokratnu upotrebu, te ubrzanje akciznog kalendara za cigarete od 1. jula, to je predviđeno izmjenama seta zakona koje je Vlada u ponedjeljak dostavila Skupštini, prenosi portal RTCG.

Predloženo je oporezivanje igara na sreću na internetu, transakcija sa off shore destinacijama, progresivno oporezovanje prometa nepokretnosti, zabrana pozajmica između kompanija koje ne plaćaju porez.

Cilj je povećanje budžetskih prihoda, ali i ispunjavanje uslova SB za dobijanje garancije za zaduženje.

“Nastavljamo sa setom mjera iz oblasti poreske politike u cilju povećanja prihoda, a ne utičući na povećanje osnovnih poreskih stopa poput poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poreza na dobit fizičkih lica. Dio su uslovi SB, a dio plod naših analiza i traženja mogućnosti za povećanje poreske naplate”, kazao je Damjanović.

Od izmjena Zakona o akcizama Vlada u ovoj godini očekuje 24,4 miliona EUR dodatnih prihoda, a od oporezivanja internet igara na sreću 15 miliona.

Komentarišući koliko će planirano uvođenje akciza uticati na rast cijena tih proizvoda, Damjanović je odgovorio da su to proizvodi koji su najvećim dijelom iz uvoza.

“Na njima su i te kako solidne marže uvoznika i veleprodavaca. Ti su profiti i sada bili izuzetno visoki, vidjećemo kakav će biti tržišni odjek ovih mjera. Ovo je nešto što treba i mora da se radi i što je naša evropska obaveza”, poručio je Damjanović.

Kroz izmjene Zakona o budžetu uvodi se nova institucija – Fiskalni savjet, koji će biti autonomno tijelo i baviće se davanjem smjernica i ocjenom fiskalnih politika. Na javnoj raspravi uskoro će se naći i nove poreske mjere kojima će se, kako navodi Damjanović, država radikalno suprotstaviti sivoj ekonomiji.

“Nacrt zakona o porezu na promet luksuznih proizvoda, Nacrt zakona o solidarnom doprinosu pravnih lica, nešto što je evropski trend, i izmjene Zakona o poreskoj admenistraciji kroz koji ćemo uvesti informacioni sistem za izvještavanje lokalnih samouprava i spriječiti poreske rizike unutar opština”, dodao je Damjanović.

Poslanici će o predloženim izmjenama odlučivati na vanrednoj sjednici Skupštine 28. februara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije