fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozvali penzionere da se učlane u novi sindikat

Pozvali penzionere da se učlane u novi sindikat

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inicijativni odbor za formiranje Udruženog sindikata penzionera i invalida Crne Gore (USPI), koji je nedavno osnovan, pozvao je sve penzionere i invalide na učlanjenje u tu sindikalnu organizaciju.

Potpredsjednik Inicijativnog odbora USPI, Nikola Raković, kazao je da je taj odbor formiran 24. jula, u cilju zastupanja interesa preko 130 hiljada penzionera.

„Ovaj sindikat biće ovlašćeni predstavnik u socijalnom dijalogu sa poslodavcem, odnosno državom“, naveo je Raković u saopštenju.

On je objasnio da to pitanje nije uređeno domaćim, ali jeste evropskim zakonodavstvom, koje ima suprematiju nad domaćim i to Evropskom konvecijom o ljudskim pravima, koja se odnosi na to da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja s drugim, uključujući pravo da osniva sindikat i učlanjuje se u njega radi zaštite svojih interesa.

„Penzioneri i invalidi su u potpunosti nezadovoljni tranzicijom i privatizacijom, koja je trebalo da traje pet godina, a traje već 30 i, po svemu sudeći, izgleda da će još“, rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, penzioneri koji su izgradili ovu državu, što su isticali i predsjednici države i Vlade, dovedeni su na rub egzistencije.

„Proces privatizacije i tajkunizacije je doveo do opšteg siromaštva do preko 80 odsto građana Crne Gore“, smatra Raković.

On je ocijenio da je neprihvatljivo i nemoralno da oko 65 hiljada penzionera prima penziju od 289 EUR, odnosno prosječnu, njih 12,1 hiljadu najnižu od 128,14 EUR, dok blizu tri hiljade prnzionera prima penziju ispod 100 EUR.

„Od 2012. do ove godine penzije su povećane u prosjeku deset EUR, a zarade u javnom sektoru u istom periodu 100, 200 i 300 odsto“, naveo je Raković.

Najčitanije

Pobjede Otrant-Olimpika i Bokelja

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Otrant-Olimpika i Bokelja ostvarili su pobjede u 33. kolu Druge...