fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovlašćeni proizvođači razmatraju prodaju energije na stranim tržištima

Povlašćeni proizvođači razmatraju prodaju energije na stranim tržištima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pojedini crnogorski povlašćeni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) razmišljaju da zbog enormnog poskupljenja struje u svijetu plasiraju svoju energiju na stranim tržištima po znatno većim cijenama nego u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Imajući u vidu da će se cijene električne energije teško vratiti na nivo iz 2019. godine, pitanje je kako će Vlada reagovati i da li će razgovarati sa tim proizvođačima i sačuvati ih uz povoljne uslove u proizvodnom porfoliju Crne Gore.

U suprotnom, a takav je ugovor, oni mogu slobodno plasirati svoju energiju na tržištu po znatno većim cijenama.

Početkom sedmice objavljeno je da je država od 2014. godine do kraja jula ove povlašćenim firmama platila 175 miliona EUR.

Struju koju proizvedu povlašćeni investitori, među kojima su male hidroelektane, vjetroparkovi Krnovo i Možura, kao i solarne elektrane, otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama i nju preuzima Elektroprivreda (EPCG).

Takođe, poznato je da su te stavke na računima za utrošenu električnu energiju naznačene kao stavke za OIE.

Proizvođači iz OIE tokom godine proizvedu oko 500 hiljada MWh električne energije, koju kupuje COTEE, odnosno EPCG i plasira je građanima.

Prošle godine je iz OIE proizvedeno 501,72 hiljade MWh, a cijena po kojoj je EPCG otkupila tu energiju iznosila je 50,44 EUR po MWh ili 25,3 miliona EUR ukupno.

EPCG bi, da nijesu postojali ti izvori, zbog sigurnog snabdijevanja svih potrošača morala da kupi energiju na berzi po prosječnoj cijeni koja je za prošlu godinu bila 93,71 EUR po MWh ili ukupno 47 miliona EUR.

Razlika u ovoj godini je drastično veća, jer su cijene znatno skočile i na berzi se u prosjeku, za prvih osam mjeseci, kreću oko 285,34 EUR po MWh. Proizvođačima OIE je u prvih osam mjeseci ove godine proizvedena energija plaćana po cijeni od 85 EUR po MWh. Imajući u vidu da su ti proizvođači crnogorskom sistemu do sada isporučili oko 285 GWh, dobijamo ustedu u budžetu oko 57 miliona EUR.

Prema trenutnim povlašćenim i definisanim cijenama preko proizvođača OIE, koji u prosječnoj godini participiraju u ukupnoj crnogorskoj proizvodnji električne energije oko 15 odsto, za samo godinu i po napravljena je ušteda od 80 miliona EUR. Da nije bilo njihove proizvodnje, ta suma bi morala da bude pokrivena preko EPCG, budžetski ili kroz račune građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije