fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna ozbiljna reforma šumarstva

Potrebna ozbiljna reforma šumarstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U oblasti šumarstva mora se uraditi ozbiljna reforma, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković i dodao da bi najbolje bilo osnovati državno preduzeće Crna Gora šume.

“Moraćemo izvršiti ozbiljnu reformu šumarstva”, rekao je Joković u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja.

On smatra da bi najbolje bilo osnovati državno preduzeće Crna Gora šume koje bi sjeklo, izvlačilo na puteve drvnu masu i prodavalo je svima koji su zainteresovani.

Poslanica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić, pitala je šta su Vlada i resorno Ministarstvo učinili po pitanju dodjele sirovine plavskim drvoprerađivačima radi pokretanja finalne obrade drveta koja je, kako je kazala, dosadašnjom koncesionom politikom gotovo uništena.

Joković je odgovorio da je sigurno jedan od najvećih problema dešavanja u oblasti šumarstva, gdje imamo posve nezakonitu i neprimjerenu situaciju ili naslijeđene probleme.

“Što se tiče prijema plavskih drvoprerađivača – uvijek su dobrodošli. Krajnje smo zainteresovani da dobiju sirovinu oni koji će praviti finalni proizvod”, rekao je Joković.

On je ocijenio da su najveći problem u šumarstvu bile koncesije, koje su trajale po 15 godina, koje na svu sreću ističu.

“Vjerujem da će se do kraja godine uraditi potpuna reforma u oblasti šumarstva”, naveo je Joković.

Crna Gora je, kako je dodao, za prošlu godinu imala neto prihode od oko 1,3 miliona EUR za sve što se posiječe u Crnoj Gori.

Joković je kazao da je iz Uprave za šume dobio informaciju da su oni ustanovili mnoge nepravilnosti i da su podnesene krivične prijave.

“Što se tiče ove nezakonite sječe sve ćemo procesuirati i ako se utvrde nepravilnosti biće predate nadležnim organima”, dodao je Joković.

Joković je na pitanje Zoronjić šta će se uraditi povodom poskupljenja peleta i hoće li omogućiti subvencije svim opštinama na sjeveru odgovorio da su mnoge cijene porasle.

“Imao sam razgovor sa svim prerađivačima i prema njihovim informacijama enormo je skočila cijena drveta, nafte i radna snaga. Svugdje u Evropi skočile su cijene peleta”, rekao je Joković.

On je kazao da su negdje blizu dogovora da cijena oko 20 hiljada kubika bude ispod 300 EUR, jer je njihova proizvodnja cijena oko 210 – 220 EUR, kad se doda marža dođe otprilike tolika kolika je.

“Mogla bi Crna Gora da zabrani izvoz peleta, ali oni žive od izvoza, a u Crnoj Gori se troši oko 20 hiljada. Što se ogrijevnog drveta tiče – neko ko siječe u svojoj privatnoj imovini, dolazi i prodaje – cijene su takve”, naveo je Joković.

On je rekao da misli da i mediji podgrijavaju tu situaciju.

“Crna Gora ne zavisi od gasa, struja je najniža u regionu, ali će se ogrijevno drvo morati skuplje platiti, jer je cijena proizvodnje veća”, naveo je Joković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Petar Ivanović, pitao je Jokovića koliko je do sada Crna Gora nepovratno izgubila sredstava iz Programa IPARD i koliko očekuju da će izgubiti do kraja naredne godine.

“Do kraja godine imamo da povučemo 15 miliona EUR, do sada su povučena četiri i ne vjerujem da će sve biti potrošeno”, kazao je Joković.

Joković je naveo da je uvidio kao najveći problem kod poljoprivrednih proizvođača da nemaju sredstva da završe investicije, jer im komercijalne banke ne procjenjuju seoska imanja.

“Razgovaramo sa Investiciono-razvojnim fondom i Ministarstvom finansija da se napravi jedan fond za poljoprivrednike”, rekao je Joković.

Dogovoren je ovih dana aranžman u iznosu od 63 miliona EUR bespovratnih sredstava, kroz program IPARD III, za naredni period.

“Na nama je da pozovemo sve poljoprivredne proizvođače kad formiramo ovaj fond kako bi lakše dolazili do investicija. Mnogi su i odustali od svojih investicija, zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala i mašina. Presrećan bih bio da se svaki euro povuče, te da bi mogli tako jednu renesansnu poljoprivredu Crne Gore da stvorimo”, rekao je Joković.

On je naveo da je pokrenuto više inicijativa, a koliko će biti aplikacija za ove sve programe ostaje da se vidi.

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić, pitao je šta Vlada i Ministarstvo poljoprivrede rade na planu suočavanja sa rastućom globalnom krizom energenata i globalnom krizom hrane, koje ne mogu zaobići ni Crnu Goru.

Joković je poručio da nikakve krize za prehrambrene proizvode u Crnoj Gori neće biti.

“Nakon razgovora u Beogradu koje sam imao sa mojim kolegom iz resora poljoprivrede, Crna Gora će dobiti za 12 mjeseci bez ikakvih problema sve potrebne količine osnovnih životnih namirnica”, kazao je Joković.

Govoreći o energetici, on je kazao da vjeruje da će biti dovoljno struje.

“Ali, na proizvodni hrane moramo i te kako da radimo”, naveo je Joković i dodao da je u tom dijelu potrebna strategija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije