fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna hitna kadrovska promjena u EPCG

Potrebna hitna kadrovska promjena u EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nivo nezakonitosti u upravljačkim strukturama i poslovanju Elektroprivrede (EPCG) zahtijeva hitnu kadrovsku promjenu u cjelokupnom sistemu upravljanja, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Portparol Demokrata, Nikola Rovčanin, kazao je da je direktor proizvodnje EPCG, Luka Jovanović i dalje vršilac dužnosti direktora Termoelektrane Pljevlja, iako je od njegovog imenovanja na mjesto v.d. TE prošlo više od godinu.

“Kada pogledamo upravljačku strukturu EPCG, lako je doći do zaključka da je Jovanović odgovoran samom sebi i da istovremeno obavlja dvije funkcije u dva grada”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

On je rekao da se, pored niza propusta u poslovanju Termoelektrane Pljevlja, a jedan od njih je za efekat imao ekološku katastrofu trovanjem ribljeg fonda rijeke Ćehotine sa dugoročnim posljedicama, primjećuje i niz nelogičnosti u redovnom poslovanju TE.

“Poznato je da TE Pljevlja duži niz godina za dio redovnih poslova angažuje zaposlene posredstvom drugih privrednih društava. Fakture iz direkcije u Nikšiću za septembar i oktobar, potvrđuju ove navode. Naime, u septembru su 24 zaposlena angažovana preko posredničke firme TE Pljevlja koštala 38,68 hiljada EUR, a u oktobru 39,02 hiljade EUR ili prosječno više od 1,6 hiljada EUR po zaposlenom, za poslove mašinbravara, strugara i zavarivača”, precizirao je Rovčanin.

Ti zaposleni, kako je dodao, od posredničke firme za svoj rad dobijaju znatno manje iznose od onih koje angažovana firma dobije od EPCG.

“Postavlja se pitanje ekonomske opravdanosti ovakvih angažmana, jer, po našim nezvaničnim saznanjima, firma Termoelektro – mont svakog mjeseca, po jednom zaposlenom prihoduje od 400 do 600 EUR, odnosno za 24 zaposlena koliko je poznato da je angažovano, od deset do 15 hiljada EUR. Poslovi koji se obavljaju angažovanjem posrednika inače su predviđeni pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Termoelektrane Pljevlja”, kazao je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, menadžment te kompanije ima opciju da angažuje zaposlene za obavljanje ovih poslova po ugovoru o radu, a ukoliko ne postoji kontinuirana potreba po ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova ili ugovoru o djelu bez, dakle, angažovanja posrednika.

“Uvjeren sam da je na ovaj način TE na velikom gubitku čime se pravi direktan profit posredničkim firmama”, ocijenio je Rovčanin.

On je kazao i da se, prema nezvaničnim saznanjima, pojedinci koji su se penzionisali uz otpremninu i kojima je prestao tako radni odnos u TE, nekoliko dana potom angažuju na iste poslove preko posredničke firme.

“Takođe, podsjećam na još jednu nezakonitost u EPCG, a odnosi se na to da je predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, od oktobra 2017. godine i član Odbora direktora Prve banke, i jedan je od izdašnijih donatora Demokratske partije socijalista (DPS) u Nikšiću i ostvaruje finansijske prihode po osnovu obje funkcije, što je zabranjeno i kažnjivo po Zakonu o sprječavanju korupcije”, precizirao je Rovčanin.

On je kazao da je, uprkos jasnoj, nedvosmislenoj i izričitoj zakonskoj zabrani, za vrijeme obavljanja javne funkcije, a za koju je aktuelni predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, u prosjeku mjesečno plaćan 3,29 hiljada EUR, istovremeno po osnovu članstva u Odboru direktora Prve banke tokom prethodne tri godine protivzakonito ostvario više od 33 hiljade EUR.

“Poslanik Demokrata, Momo Koprivica, je 8. juna uputio ASK-u prijavu protiv Krivokapića, ali ni nakon pet mjeseci ova institucija nije reagovala”, zaključio je Rovčanin.

Najčitanije