fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotreban rebalans i nova zaduženja

Potreban rebalans i nova zaduženja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državi će, pored ostvarenog suficita budžeta od 196 miliona EUR u prvih osam mjeseci, trebati nova zaduženja u ovoj godini i rebalans budžeta, koji bi trebalo da uradi nova vlada, smatra ekonomski analitičar Oleg Filipović.

“Pozitivne rezultate izvršenja budžeta u prvih osam mjeseci treba posmatrati sa umjerenim optimizmom, jer je pitanje koliko je potrebno za tekuću potrošnju, a sa druge strane koliko do kraja godine treba vratiti zaduženja i vidjeti kako će se pokriti planirani deficit do kraja godine”, kazao je Filipović Pobjedi.

On je dodao da država do kraja godine treba da vrati nešto više od 100 miliona EUR zaduženja.

Prema najnovijim preliminarnim podacima Ministarstva finansija suficit budžeta države u prvih osam mjeseci ostvaren je na nivou od 196 miliona EUR ili 3,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Iz Ministarstva je saopšteno da je na depozitima države na kraju avgusta raspoloživo preko 190 miliona EUR, odnosno preko 260 miliona EUR, uključujući rezerve zlata, kao i da su pozitivni trendovi naplate prihoda evidentni i tokom avgusta.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva o izvršenju budžeta za avgust navodi se da su prihodi budžeta u avgustu iznosili 242 miliona EUR, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine veće 49 miliona EUR ili 25 odsto.

Navedeno je da su u poređenju sa planom za avgust, prihodi budžeta iznad plana 40 miliona EUR ili 20 odsto.

Sa druge strane, prema preliminarnim podacima o potrošnji, u avgustu je izvršenje budžeta realizovano na nivou od 198 miliona EUR, što predstavlja 95 odsto plana. Evidentirana je realizacija kapitalnog budžeta na nivou od 22,3 miliona EUR što predstavlja 115 odsto plana, dok je tekuća potrošnja na nivou od 175 miliona EUR odnosno 94 odsto plana.

“Shodno navedenom, preliminarni podaci ukazuju da je, na osnovu realizovanih ostvarenih prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 45 miliona EUR”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Iako je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović krajem prošle sedmice, komentarišući budžetske prihode i ostvareni suficit, ocijenio da država bilježi sjajne rezultate na polju ekonomije, Filipović je upozorio da na te rezultate treba gledati sa umjerenim optimizmom.

Filipović je ocijenio da će nam ubrzo, ove godine, trebati nova zaduženja.

“Svakako će nam trebati nova zaduženja, kao i rebalans i pretpostavljam da će to biti jedan od prvih koraka nove vlade. Koliko će biti zaduženje zavisi od strategije nove vlade, odnosno da li će kroz rebalans ići na zaduživanje za pokrivanje samo tekućih obaveza ili će pored tekućih obaveza ići i na zaduživanje za investicije u kapitalne projekte”, rekao je Filipović.

On vidi i prostor za racionalizaciju i uštede na rashodnoj strani budžeta.

“Međutim, pored zaduženja vjerujem da je neophodno uraditi i analizu budžeta i doći do rješenja kako da se rashodna strana budžeta racionalizije i na taj način stvore uštede jer vjerujem da ima prostora za tim”, poručio je Filipović.

Podaci Ministarstva finansija su pokazali da je u prvih sedam mjeseci, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 151,5 miliona EUR ili 2,5 odsto procijenjenog BDP-a. Iz Ministarstva su saopštili da je u julu ostvaren budžetski deficit u iznosu od 16,3 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...