fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali okvirni sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja

Potpisali okvirni sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar rada i socijalnog staranja, Admir Adrović, potpisao je u ime Vlade okvirni sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja sa uvećanim trajanjem sa predstavnicom bivših radnika Kombinata aluminijuma, Sandrom Obradović.

Adrović je sporazum potpisao i sa vršiteljkom dužnosti direktorice Fonda rada, Anom Mrdović.

„Ovim sporazumom se omogućava bivšim radnicima povezivanje staža kod Fonda rada, u skladu sa postupkom o ostvarivanju prava na isplatu neisplaćenih potraživanja kod poslodavaca nad kojim je pokrenut stečajni postupak shodno opštim propisima o radu i to na osnovu posebnog sporazuma koji će radnik zaključiti sa predstavnikom Vlade. On će poslužiti Fondu rada kao pravni osnov za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) koji se računa sa uvećanim trajanjem“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je objašnjeno da nakon što Fond rada uplati doprinose i nakon što Uprava prihoda i carina obavijesti Fond PIO da su porezi i doprinosi uplaćeni, ispunile bi se sve predstavke da Fond PIO donese rješenje o priznavanju prava na penziju za ove bivše zaposlene.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja će nastojati da do kraja godine poveže staž bivšim zaposlenima KAP-a, kojih je oko 120, a na koje se odnosi potpisani sporazum.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije