fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosebnu pažnju posvetiti jačanju ekonomije znanja

Posebnu pažnju posvetiti jačanju ekonomije znanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, ekonomske i socijalne transformacije i borbi protiv novih izazova, neophodno je posvetiti posebnu pažnju jačanju ekonomije znanja i podržati inicijative koje podstiču prenos znanja i njeguju istraživačke procese, ocijenio je poslanik Demokrata, Dragan Krapović.

On je danas učestvovao na Dunavskoj konferenciji, na temu Pametna rješenja za održivi razvoj, sa fokusom na podsticanje inovativnih tehnologija za poboljšanje održivog razvoja.

Krapović je, kako je saopšteno iz Skupštine, ukazao na to da će parlament u potpunosti biti posvećen međuparlamentarnoj saradnji, u cilju ispunjavanja zajedničkih razvojnih ciljeva, posebno uzimajući u obzir nove izazove sa kojima smo svi suočeni.

On je rekao da će takozvana ‘pametna rješenja’ za održivi razvoj biti značajno podržana, između ostalog, kroz Ekonomski i investicioni plan Evropske unije (EU), koji ima za cilj da ubrza zelenu i digitalnu tranziciju i podstakne regionalnu saradnju i konvergenciju sa EU.

U tom kontekstu, Krapović istakao je važnost evropskog zelenog dogovora, kao i sprovođenja Nacionalne strategije Crne Gore za održivi razvoj do 2030. godine i ciljeva održivog razvoja, Pariskog klimatskog sporazuma i međunarodno dogovorenih ciljeva biodiverziteta.

Takođe, Krapović upoznao je učesnike konferencije da sprovođenje navedene strategije podrazumijeva kontinuirano ažuriranje, na način da se uzimaju u obzir novi Evropski planovi i prakse, kao i nove okolnosti. Ukazano je i na potrebu implementacije rješenja predviđenih digitalnom strategijom EU.

Krapović je rekao da je osnova za ekonomsku i socijalnu transformaciju upravo vladavina prava, i da će se toj oblasti u narednom periodu posvetiti posebna pažnja.

„U ovom izazovnom vremenu neophodna saradnja svih zainteresovanih strana i solidarnost među zemljama“, dodao je Krapović i istakao važnost te konferencije i komunikaciju između parlamenata.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatskog sabora, u okviru hrvatskog predsjedavanja EU, u formatu video konferencije, u cilju rasprave o mogućnostima povećanja broja visokotehnoloških kompanija i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u podunavskom regionu.

Učesnici konferencije bili su parlamentarci zemalja članica Strategije EU-a za područje Podunavlja (EUSDR).

Konferenciju je otvorio predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU, Marko Pavić, a u uvodnom dijelu parlamentarcima su se obratili ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, ministarka regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i predsjednik saborskog Odbora za evropske poslove Domagoj Hajduković.

Na konferenciji je dogovoreno da učesnici potpišu zajedničku izjavu kojom se, između ostalog, poziva na unapređenje međuparlamentarne saradnje i razmjenu iskustava i dobrih praksi.

Najčitanije