fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoremećaji u snabdijevanju iz Rusije podigli cijene nafte

Poremećaji u snabdijevanju iz Rusije podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 111 USD, podstaknute pojačanim poremećajima u snabdijevanju nakon sankcija ruskim bankama zbog intenziviranja oružanih sukoba u Ukrajini.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 5,85 USD na 110,82 USD, dok je na američkom skočila 5,41 USD na 108,82 USD, prenosi SEEbiz.

“Investitori, trgovci i političari pokušavaju da se uhvate u koštac s pogoršanjem sukoba Rusije i Ukrajine. Cijene su na početak sukoba u Ukrajini reagovale snažnim rastom i ta se reakcija samo sve više intenzivira”, rekla je analitičarka Rystad Energy Louise Dickson.

Ona je dodala da je realni scenario trenutno da veliki dio ruske sirove nafte i naftnih derivata više neće biti dostupan tržištu, što će stvoriti manjak u snabdijevanju do završetka oružanih sukoba.

U trgovini ruskom naftom zavladao je haos, jer proizvođači odgađaju prodaju, uvoznici odbijaju ruske brodove, a kupci pokušavaju nabaviti naftu u drugim zemljama, budući da je Rusija u škripcu sankcija Zapada i povlačenja kompanija.

Exxon Mobil najavio je u utorak povlačenje iz Rusije zbog ruskog napada na susjednu Ukrajinu, što znači da više neće upravljati velikim proizvodnim pogonima na ostrvu Sahalinu na ruskom Dalekom istoku.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u govoru o stanju nacije, u kojem je dominirala tema ruske invazije na Ukrajinu, da ruski predsjednik Vladimir Putin “nema pojma šta ga čeka”.

Bijela kuća objavila je u srijedu da su Sjedinjene Američke Države (SAD) vrlo otvorene za mogućnost uvođenja sankcija ruskom naftnom i gasnom sektoru.

Ruski izvoz nafte čini oko osam odsto globalne ponude.

Zabrinutost za snabdijevanje dodatno su pojačali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača među kojima je i Rusija, odlukom da će i u idućim mjesecima povećati proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno.

Situaciju će vjerovatno dodatno pogoršati zaziranje kupaca od nafte iz gasovoda CPC s početnom točkom u Kazahstanu, zbog straha od sankcija. Kazahstan isporučuje više od jedan odsto svjetske nafte.

Tržišta nije umirio ni dogovor članica Međunarodne agencije za energiju (IEA) o koordiniranom puštanju na tržište 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 103,8 USD, što znači da je poskupio 4,67 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije