fbpx
10 C
Podgorica
November 29, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessPodrška održivom finansiranju i digitalizaciji kao preduslovu za napredak privrede

Podrška održivom finansiranju i digitalizaciji kao preduslovu za napredak privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nastavkom i produbljvanjem saradnje između Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) podstiče se ulaganje u održive investicione projekte i razvoj crnogorske ekonomije u cjelini, ocijenili su njihovi predstavnici.

Izvršna direktorica IRF-a Irena Radović sastala se danas sa regionalnim direktorom EIB-a Alesandrom Bragonzijem i menadžerom EIB-a za Crnu Goru Aleksandrosom Pamnanijem.

Radović je predstavnike EIB-a upoznala sa ciljevima i aktivnostima IRF-a, kao državne razvojne finansijske institucije, kao i sa pozicijom koju IRF zauzima u pružanju podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, sa naglaskom na značajnu ulogu u ublažavanju negativnih efekata pandemije koronavirusa.

Ona je, kako je saopšteno iz IRF-a, ukazala na značaj razvojnih programa finansiranja IRF-a u okviru prioritetnih sektora.

Uvažavajući globalne trendove u razvoju zelene ekonomije i digitalne tranzicije, istaknuta je posvećenost usvajanju savremenih standarda u finansiranju i načinu poslovanja.

foto: IRF

Brangozi je izrazio zadovoljstvo povodom posjete Crnoj Gori i IRF-u, te apostrofirao nastavak i produbljivanje uspješne saradnje sa IRF-om, čime se podstiče ulaganje u održive investicione projekte i razvoj crnogorske ekonomije u cjelini.

“Ekonomski rast i održivi razvoj crnogorske privrede bazirani na podršci malim, srednjim i srednje kapitalizovanim preduzećima, kao i podrška inkluziji mladih i zelenim inicijativama, bile su u fokusu razgovora između predstavnika EIB-a i IRF-a”, navodi se u saopštenju.

IRF je strateški partner EIB-a u Crnoj Gori.

Saradnja je počela 2012. godine i vrijednost ukupno zaključenih kreditnih aranžmana sa EIB-om do sada iznosi 470 miliona EUR.

Pamnani je pohvalio kontinuitet uspješne saradnje, koja se sada, osim finansiranja preduzetnika i opšteg MMSP sektora, srednje kapitalizovanih preduzeća, preduzeća javnog sektora i velikih preduzeća, širi i na projekte klimatske akcije.

To su projekti koji imaju za cilj ispunjavanje ciljeva zaštite životne sredine kao što su energetska efikasnost, smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat „staklene bašte“, ulaganje u obnovljive izvore energije, generalnu resursnu efikasnost, upravljanje vodama i otpadom, kao i za zaštitu zdravih ekosistema u Crnoj Gori, što zajedno čini novi finansijski okvir na ukupan iznos od 150 miliona EUR, koji je Radović potpisala u novembru u sjedištu EIB-a u Luksemburgu.

“S obzirom na veliki potencijal za navedene investicije, klimatski projekti imaju za cilj ubrzanje post-pandemijskog oporavka, ali i transformaciju ekonomije ka energetski-pozitivnoj, afirmišući potencijale razvoja energetike, te ubrzanje postizanja ugljenično-neutralne ekonomije, čime se Crna Gora usklađuje sa standardima i ambicijama EU za 2050. godinu”, rekli su iz IRF-a.

Drugi važan segment saradnje, koji je bio predmet razgovora, je tehnička podrška EIB-a u dijelu revizije organizacionog i poslovnog modela, odnosno definisanje strategije i planova za sistemsko unaprjeđenje, koji bi bili bazirani na sveobuhvatnom pregledu pravnog i institucionalnog okruženja u kome IRF posluje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije