fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli amandman kojim se produžava trajanje OKU-a

Podnijeli amandman kojim se produžava trajanje OKU-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Demokrata podnjeli su amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu koji je u skupštinskoj proceduri, kojim se produžava trajanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) do 31. decembra naredne godine.

Poslanci Demokrata su amandman podnijeli imajući u vidu zahtjev Saveza sindikata (SSCG) da se kroz izmjene Zakona o radu, između ostalog, produži trajanje OKU-a koji ističe 31. decembra ove godine, usljed čijeg bi neproduženja desetine hiljada radnika iz sektora koji nemaju zaključene granske kolektivne ugovore ostali bez brojnih prava iz radnog odnosa.

“S obzirom da je 27. oktobra ove godine Skupština obaviještena da je došlo do zastoja u pregovorima između socijalnih partnera o tekstu novog OKU-a, a imajući u vidu da važeći ističe krajem ovog mjeseca, smatramo opravdanim izjavu generalnog sekretara SSCG-a Duška Zarubice da bi, ukoliko se njegovo važenje ne produži, već u januaru imali desetine hiljada radnika koji ne bi mogli da dobiju nakanadu mimo osnovne zarade, dok bi neprodužavanjem trajanja OKU-a bili u situaciji da radnici izgube najveći dio osnovnih radničkih prava”, navodi se u saopštenju.

Amandmanom se, kako su objasnili, produžava trajanje OKU-a do 31. decembra naredne godine, čime će se garantovati zaštita prava iz radnog odnosa radnika, kojima su, kako tvrde, decenijama unazad svjesno narušavana osnovna prava.

“Time je ispunjen zahtjev SSCG-a i u potpunosti uvažena njihova Inicijativa za izmjene Zakona o radu gdje se garantuje produženje trajanja OKU-a, sa čime se kao odgovorni politički subjekt slažemo, a sve u cilju zaštite radnika u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije