fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodizvođači oslobođeni oko 20,3 miliona EUR PDV-a

Podizvođači oslobođeni oko 20,3 miliona EUR PDV-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podizvođači na auto-putu Bar-Boljare su od 2015. do početka ove godine oslobođeni ukupno 20,3 miliona EUR od poreza na dodatu vrijednost (PDV), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Skoro polovina PDV-a kojeg su oslobođeni podizvođači, tačnije malo preko 40 odsto, odnosi se na Bemaks. piše Dan.

Građevinska firma, koja je povezana sa vrhom Demokratske partije socijalista (DPS) i za koju su mnogi i tvrdili da će imati najviše koristi od auto-puta, od 2015. do početka ove godine oslobođena je 8,45 miliona EUR PDV-a. Od tog iznosa, do marta joj je po osnovu povraćaja PDV-a isplaćeno 6,5 miliona EUR.

Bemaks, čiji je osnivač Veselin Кovačević, povezuje se sa vrhom DPS-a, zbog čega su mnogi opozicionari prije početka gradnje auto-puta govorili da je taj posao upravo za firme bliske vlasti. Prema poslednjim podacima, Bemaks je ugovorio poslove teške 240 miliona na auto-putu.

Nakon Bemaksa, najviše PDV-a oslobođena je firma Cijevna komerc – 2,3 miliona EUR, čiji je vlasnik Danilo Petrović. Montenegro petrol, čiji je osnivač Andreja Šuškavčević Novović, oslobođena je 1,99 miliona PDV-a. Od toga joj je po osnovu povraćaja PDV-a isplaćeno 873,4 hiljade EUR. Firma Ramel, čiji je vlasnik Marinko Radulović, oslobođena je plaćanja 1,5 miliona EUR PDV-a. Ta firma se poslovno povezuje sa Blažom Đukanovićem, sinom predsjednika države i DPS-a.

Prema podacima Ministarstva finansija, koji su dostavljeni poslaniku Neđeljku Rudoviću, PDV-a su oslobođena 94 podizvođača. Među njima je i firma „Čelebić“, čiji je vlasnik Tomislav Čelebić. Građevinska kompanija je oslobođena 474,5 hiljada EUR PDV-a.

Firma Montesino je oslobođena 574,6 hiljada EUR. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač te firme je Marina Bisenić.

Skladgradnja, koja je dobila poslove od preko 40 miliona EUR, po osnovu povraćaja PDV-a dobila je 536 hiljada EUR. Vlasnik te firme je hrvatski biznismen Slaven Žužul, čije se ime vezuje za utaju poreza, malverzacije sa subvencijama i učešće u aferama oko izradnje auto-puta u Hrvatskoj. Nekoliko stotina hiljada EUR PDV-a su oslobođene firme Batara, Magus, BBR Adrija, Geoprojekt i Hidrokop.

Rudović je podatke od Ministarstva dobio kao odgovor na poslaničko pitanje postavljeno još krajem 2018. godine. Tada je u Skupštini ministar finansija Darko Radunović kazao da su China Road and Bridge Corporation (CRBC) i podizvođači oslobođeni 112 miliona EUR po osnovu PDV-a i carine. Taj podatak se odnosio na period do 1. decembra prošle godine.

Najčitanije

Poništena odluka o imenovanju Raonića za direktora RTCG

Podgorica, (MINA) – Osnovni sud u Podgorici poništio je kao nezakonitu odluku Radio Televizije...