fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodignuta optužnica protiv bivših odgovornih u preduzeću Plantaže

Podignuta optužnica protiv bivših odgovornih u preduzeću Plantaže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda danas predalo optužnicu protiv okrivljenih u slučaju Plantaže.

Optužnica je predata protiv V.V, Đ.R, S.Š, D.P, B.M, i V.M, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, jer su, od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna osobe u oštećenom preduzeću Plantaže, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili firmi OMP-Engineering protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od 40 hiljada EUR, a oštećenom preduzeću nanijeli imovinsku štetu.

Portparol SDT-a, državni tužilac Vukas Radonjić, naveo je u saopštenju da se okrivljenima V.V, Đ.R, S.Š, D.P. i B.M, stavlja na teret da su, kao predsjednik i članovi Odbora direktora oštećenih Plantaža, postupali suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima i Statutu preduzeća.

Okrivljenoj V.M. se stavlja na teret da je, kao izvršna direktorica Plantaža, postupala suprotno tada važećem Zakonu o privrednim društvima.

„Njima se to stavlja na teren jer se prilikom donošenja odluka u upravljanju poslovanjem društva i prilikom izvršavanja odluka, nijesu pridržavali načela savjesnosti i postupali sa pažnjom dobrog privrednika, u razumnom uvjerenju da djeluju u najboljem interesu društva, niti su postupali savjesno i radili u korist društva kao cjeline, sa dužnom pažnjom i uz primjenu pravila struke prilikom odlučivanja“, navodi se u saopštenju.

Usljed djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu OMP Engineering je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384,67 hiljada EUR, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina.

Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...