fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočelo postavljanje 25 solarnih panela za seoska domaćinstva

Počelo postavljanje 25 solarnih panela za seoska domaćinstva

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Na području Prijestonice Cetinje počelo je postavljanje 25 solarnih panela za seoska domaćinstva, koje je lokalna samouprava nabavila u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Solarni paneli, čija je ukupna vrijednost preko 33 hiljade EUR, postavljeni su na objektima domaćinstava u mjesnoj zajednci (MZ) Ćeklići, a u toku je postavljanje u MZ Trešnjevo i MZ Bata Cucka.

Iz Prijestonice je saopšteno da će solarni paneli biti postavljeni i u mjesnim zajednicama Njeguši, Čevo i Ubla Čevska.

“Fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije, koji omogućavaju rad sijalice, radija, televizora, frižidera i punjenje mobilnog telefona, obezbijeđeni su za poljoprivredna gazdinstva i domaćinstva u udaljenim seoskim područjima na teritoriji Cetinja, koja nemaju stalan i stabilan pristup električnoj energiji, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda ili su korisnici socijalne pomoći”, navodi se u saopštenju.

Solarni sistemi se lako montiranju i demontiraju, pa će korisnici biti u mogućnosti da ih po potrebi uklanjaju i ponovo postavljaju u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova, u skladu sa prinicipima dobrog domaćinskog upravljanja.

Na nedavnoj svečanosti na kojoj su korisnicima uručeni ugovori o korišćenju solarnih panela, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan kazao je da je lokalna samouprava sprovela brojne aktivnosti kako bi obezbijedila uslove za povratak ljudi na selo, te da će nastaviti sa takvim projektima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu