fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlanovi G7 spustili cijene nafte ispod 86 USD

Planovi G7 spustili cijene nafte ispod 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 USD pod uticajem informacije da bi cjenovni limit za rusku naftu koji planira grupa G7 trebalo da bude viši od njene sadašnje tržišne cijene.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila 2,82 USD niža i iznosila je 85,54 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,62 USD nižoj cijeni od 78,33 USD, prenosi SEEbiz.

Tržište se fokusiralo na informaciju da bi limit za cijenu ruske nafte na sastanku G7 mogao biti postavljen iznad nivoa po kojem se trenutno trguje, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-u.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta želi da ograniči cijenu barela ruske nafte koja se doprema brodovima unutar raspona od 65 do 70 USD, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Na tržištu sjeverozapadne Evrope barel ruske nafte Urals trenutno košta 62 do 63 USD, a na mediteranskom tržištu oko 67 do 68 USD.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija rekao je u utorak da će se limit vjerovatno prilagođavati nekoliko puta godišnje.

Informacija se nadzovezala na zabrinutost za potražnju u najvećem uvozniku sirove nafte Kini, zbog novog talasa zaraze koronavirusom. Šangaj je tako u utorak kasno naveče postrožio mjere suzbijanja koronavirusa.

Teg je i procjena Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da bi rast svjetske ekonomije trebalo snažno da uspori u idućoj godini.

Pažnja tržišta sada se okreće objavi zapisnika sa sjednice američke centralne banke u novembru, u potrazi za nagovještajima mogućeg pada aktivnosti ili daljnjeg podizanja kamatnih stopa.

U odvojenom izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u utorak poskupio 2,02 USD na 86,2 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije