fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju da se svih pet senatora biraju odjednom

Planiraju da se svih pet senatora biraju odjednom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog izmjena Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) koji predviđa ograničenje mandata senatorima trebalo bi za desetak dana da uđe u skupštinsku proceduru, saopštio je predsjednik Odbora za ekonomiju, Dejan Đurović (DF).

Iako je Đurović inicijalno pominjao da će se stalnost funkcije ukinuti uvođenjem mandata od četiri godine, uz mogućnost jednog reizbora, Pobjedi je kazao da su u opticaju i druge mogućnosti.

“Predstavnici programa Sigma, Bjanka Breteše i Martin Sinkler, dali su mi punu podršku kao predsjedniku Odbora, a sastanku su, na moje insistiranje, prisustvovali i senatori DRI. Pomenuli su dva modela, jedan je šest plus šest godina, a drugi jedan mandat od devet godina. Došli smo do zajedničkog zaključka da je ovo demokratski iskorak u kom sam pohvalio rad i DRI-ja”, kazao je Đurović.

On je naveo da je “postojeći saziv Senata iz vremena jednopartijskog kriminalnog režima Mila Đukanovića, a konkursom bi svako dobio jednaku šansu”.

“Pravni tim radi na pripremi teksta. Postoji mogućnost da će prelaznim odredbama biti regulisano da se sadašnjim senatorima da određeni rok da upute nove senatore u posao, ali još nije precizirano koliki je to period u kom će biti u statusu savjetnika”, kazao je Đurović.

On je ocijenio da je ova zakonska promjena neophodna, jer zbog stalnosti funkcije ljudi gube volju za dokazivanjem. Upitan da li će izbor petog senatora, čija je pozicija upražnjena preko dvije godine, čekati novi zakon, Đurović je odgovorio potvrdno.

“Smatramo da bi bilo najbolje izabrati svih pet senatora odjednom. Zato će kandidat za petog senatora u Skupštini biti izabran nakon promjene zakona”, kazao je Đurović.

Na pitanje Pobjede da li očekuje da će ovaj saziv Skupštine usvojiti zakon, Đurović je odgovorio potvrdno, ali i dodao da je, ako ne bude u ovom, siguran da će bilo koji saziv prihvatiti takvo zakonsko rješenje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije