fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPlan rasta jasan signal da će region biti dio većeg tržišta

Plan rasta jasan signal da će region biti dio većeg tržišta

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja jasan signal posvećenosti Evropske unije (EU) ekonomskoj i demokratskoj transformaciji Zapadnog Balkana, saopštio je premijer Milojko Spajić.

“Posebno za preduzeća, Plan rasta predstavlja priliku i jasan signal da će region biti dio većeg tržišta. Često kažem da je Crna Gora tržište od pola miliona ljudi, ali kao dio zajedničkog to je tržište od pola milijarde”, kazao je Spajić na Samitu lidera Zapadnog Balkana i Eu, koji se danas održava u Kotoru.

Samit je povećen Planu rasta u okviru kojeg je zemljama Zapadnog Balkana na raspolaganju šest milijardi EUR u grantovima i povoljnim kreditima.

Spajić je naveo da je Vlada snažno posvećena unapređenju ekonomskog prosperiteta i kvaliteta života građana.

„S tim principom na vrhu naših prioriteta imamo i velika očekivanja od Plana rasta, za koji imamo jasno postavljene reformske mjere – od poslovnog ambijenta, digitalne i energetske tranzicije do vladavine prava“, poručio je Spajić.

U kontekstu izazovnog ekonomskog okruženja, on je naglasio i važnost kontinuirane pomoći EU u smislu razvoja infrastrukture.

“Crna Gora je posvećena ubrzavanju razvoja ključne infrastrukture, posebno saobraćajne i energetske, u kratkoročnom i srednjem roku, kako bi se obezbijedili pozitivni efekti na stopu rasta”, rekao je Spajić.

Osim prioriteta u dijelu pristupanja SEPA, jačanju poreske i carinske politike, digitalizacije i zdravstva o kojima je govorio, Spajić je poručio da pristup Jedinstvenom evropskom tržištu ostaje motor u otvaranju novog horizonta koji će region približiti evropskim standardima.

On je kazao i da je investiranje u ljudski kapital za Vladu najvažniji i najdugoročniji aspekt svih reformskih procesa.

„Pozivam vas da zajedno iskoristimo ovu istorijsku šansu koja se ukazuje Zapadnom Balkanu, da posmtramo Plan rasta kao dio šire vizije za bolju budućnost regiona i EU u cjelini“, rekao je Spajić.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, Oliver Varhelji, saopštio je da je Plan rasta stvarnost, čije je sprovođenje već počelo.

“Čini se da region ne samo da osjeća ovo, već i razumije i isporučuje rezultate”, rekao je Varhelji.

On je dodao da Plan nudi ozbiljnu ponudu regionu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...