fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPKCG potrebna nova energija

PKCG potrebna nova energija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) potrebna je nova energija, ocijenili su ministri ekonomskog razvoja, finansija i kapitalnih investicija, Jakov Milatović, Milojko Spajić i Mladen Bojanić.

“Nova paradigma razvoja Crne Gore treba PKCG kao jaku instituciju, koja mora dati nemjerljiv doprinos izazovima u ekonomskom oporavku države, pogođene i pandemijom koronavirusa”, navodi se u zajedničkoj izjavi ministara.

Oni, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, smatraju da je vrijeme da PKCG, kroz redovne ali i dodatne aktivnosti, omogući nove, snažne impulse ukupnim predstojećim procesima.

“I naši međunarodni partneri žele jaku, ekonomski nezavisnu Crnu Goru i to su već jasno pokazali. Podržali su nas u stabilizaciji javnih finansija kroz emisiju euroobveznice od 750 miliona EUR u decembru prošle godine, kao i kroz nedavni hedžing aranžman za prioritetnu dionicu auto-puta, kojim smo stabilizovali izloženost države valutnom riziku. Dodatno, obezbijedili su fondove koji se mjere milijardama EUR”, naveli su ministri.

Oni smatraju da je to važna poruka sa nekih od najvažnijih globalnih ekonomskih i finansijskih adresa da Crne Gora može postati dio evropske porodice uz jasne uslove – nulta tolerancija na korupciju, vladavina prava i pravna država.

“Prateći mirnu tranziciju vlasti, Crnoj Gori je omogućen pristup izdašnim evropskim fondovima koji mogu transformisati Crnu Goru jedino uz profesionalizaciju kadrova na svim nivoima. U bilateralnim razgovorima sa vodećim evropskim liderima naglašena je podrška ekonomskim reformama koje Vlada sprovodi i planira u narednom periodu”, rekli su ministri.

Oni su ocijenili da jedna od ključnih pozicija u ukupnom privrednom sistemu jeste mjesto predsjednika PKCG.

“Stoga, ministarstva u Vladi, koja u suštini kreiraju ekonomsku politiku države i koja će upravljati budućim ekonomskim procesima, ohrabruju otvaranje PKCG ka novoj energiji, koja će postojeće kapacitete PKCG podići na veći nivo”, dodali su ministri.

Prema njihovim riječima, Crna Gora može ispuniti velike izazove koji su pred njom samo uz tijesnu saradnju PKCG i Vlade.

“Ukoliko takva saradnja izostane, naš put ka privlačenju milijardi EUR iz dostupnih fondova biće u značajnoj mjeri otežan. Zato nam, pored dokazanih profesionalaca, trebaju novi ljudi, sa jasnom vizijom i energijom, koji će donijeti promjene u korist cijelog članstva i države, te koji će crnogorsku privredu podići na veći nivo i u inostranstvu”, zaključili su ministri.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije