fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPKCG posvećena stvaranju boljeg ambijenta za javne nabavke

PKCG posvećena stvaranju boljeg ambijenta za javne nabavke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG), kako su saopštili njeni predstavnici, posvećeno radi na stvaranju boljeg ambijenta za javne nabavke u Crnoj Gori kako bi se osiguralo što uspješnije učešće privrednika na tenderima.

PKCG je danas posjetila delegacija Svjetske banke u cilju upoznavanja sa funkcionisanjem sistema javnih nabavki u našoj državi.

Predstavnici Komore, na čelu sa potpredsjednikom Nikolom Vujovićem, istakli su neophodnost stavljanja u ravnopravan položaj ponuđača i izvodjača radova na tenderima koji po prethodnom Zakonu o javnim nabavkama nijesu mogli da budu tretirani kroz modalitet uvećanja ugovorene sume do 20 odsto, a jednako ih pogađaju efekti bitno promijenjenih okolnosti usljed skoka cijena na tržištu.

Tokom sastanka je ocijenjeno zalaganje Privredne komore za stvaranje osnova u novom Zakonu o javnim nabavkama koji bi omogućio i donošenje metodologije po uzoru na takozvane klizne skale.

„Time bi se doprinijelo nesmetanoj realizaciji ugovorenih poslova u uslovima promjene cijena inputa usljed ekonomske krize i drugih tržišnih nestabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Ukazano je na potrebu dodatnog informatičkog jačanja i zaštite portala eNabavke, čiji su efekti u prethodnom periodu predstavljali olakšanje za privredne subjekte kao ponuđače.

Ocjena predstavnika Svjetske banke je bila da su dragocjeni iskustvo, eskpertiza i uloga Privredne komore u praćenju i analiziranju sistema javnih nabavki i ukazivanju na izazove i potencijalna rješenja, dok je iz krovne asocijacije crnogorske poslovne zajednice potvrđeno da će ova tema biti u vrhu prioriteta njenih stručnih službi, sa ciljem dostizanja što većeg nivoa kvaliteta kako u zakonodavnom okviru tako i u operativnoj izvedbi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...