fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPKCG analizira Nacrt zakona o solidarnom doprinosu

PKCG analizira Nacrt zakona o solidarnom doprinosu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) analizira Nacrt zakona o solidarnom doprinosu, odnosno dodatnom porezu na profit preduzeća, koji je trenutno na javnoj raspravi.

“Budući da se radi o zakonskom predlogu koji uvodi dodatne i neočekivane obaveze za privredu, Komora ne može dati podršku takvom rješenju prije nego se tokom javne rasprave sučele i izvedu svi argumenti od značaja za jednu ovako krupnu i značajnu poresku mjeru”, saopšteno je iz PKCG.

Kako su naveli iz te privredne asocijacije, svaki dodatni namet i teret za privredu, naročito u ovako složenim ekonomskim prilikama, treba oprezno i sveobuhvatno razmotriti.

“U narednim danima ćemo sagledati sve aspekte predloženog zakona i dati mišljenje na određena rješenja”, dodali su iz PKCG.

Ministarstvo finansija stavilo je u ponedjeljak na javnu raspravu Nacrt zakona o solidarnom doprinosu, prema kojem država planira da kao privremenu kriznu mjeru uvede dodatni porez za sve kompanije čiji prihodi u prošloj i ovoj godini pređu pet miliona EUR.

Sve kompanije koje su poreski obveznici shodno Zakonu o porezu na dobit pravnih lica i čiji prihodi u prošloj i ovoj godini pređu pet miliona EUR, moraće državi da plate solidarni doprinos – porez na ekstraprofit, koji Ministarstvo planira da uvede kao privremenu kriznu mjeru za dvije godine.

Ministarstvo je odlučilo da predloži taj zakon kako bi kompanije koje su tokom ekonomske krize stekle dodatnu dobit, zahvaljujući Vladinim mjerama u vidu brojnih podsticaja, sada pokazale solidarnost i da bi se teret krize ravnomjerno rasporedio i omogućio Vladi da kreira nove pakete pomoći građanima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vlada

Rezolucija UN-a nije uvrštena na dnevni rad današnje sjednice Vlade

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore neće danas raspravljati o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN)...