fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPartneru nijesu vratili 2,4 miliona zajma

Partneru nijesu vratili 2,4 miliona zajma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U kompaniji Uniprom Energy u kojoj biznismen i vlasnik Uniproma koji gazduje KAP-om Veselin Pejović ima 40 odsto udjela uveden je stečaj.

Predlog za uvođenje stečaja zbog duga od 2,4 miliona EUR podnijela je, početkom februara, kompanija Solbay Capital Partners (SCP) sa Britanskih Djevičanskih ostrva, prenosi Pobjeda.

Od toga se 988 hiljada EUR odnosi na dug po osnovu više ugovora o zajmu koji su zaključivani tokom 2018. godine, 119,3 hiljade na kamate, dok se 1,2 miliona EUR sa kamatama odnosi na dug za pozajmicu koju im je u više navrata davala kiparska kompanija Estpro Consulting Associates, od kojih je SCP preuzela potraživanje. Sudeći prema datumima ugovora, Uniprom enerdži se od februara do juna 2018. zaduživao kod SCP, a od jula do kraja iduće godine kod druge kompanije.

Kako stoji u rješenju o otvaranju stečaja, Uniprom Energy je sa SCP dogovorio da se rok za izmirenje pomjeri do kraja marta 2019, a početkom prošle godine potpisan je i sporazum o sravnanju obaveza kojim je, kako se navodi, dodatno potvrđeno postojanje duga.

Ova kompanija je pokušala da naplati dio dospjelog duga prošle godine, kada je javni izvršitelj donio rješenje o naplati 1,5 miliona EUR, ali je Vijeće Privrednog suda kojim je predsjedavao predsjednik suda Blažo Jovanić, usvojilo prigovor Uniproma i obustavilo izvršni postupak, jer fakture na osnovu kojih je određeno izvršenje, kako je navedeno, nijesu vjerodostojna isprava na način propisan zakonom. Osim toga, tim ugovorima je, kako je navedeno u prigovoru, bila predviđena primjena engleskog prava i obaveza mirnog rješavanja spora.

SCP je ukazala da je Uniprom Energy prezadužen, odnosno da je njegova imovina značajno manja od postojećih obaveza, te da su troškovi poslovanja dvije godine za redom viši od prihoda, a da su negativni neto rezultati doveli do postojanja negativnog kapitala.

Da dug postoji, potvrdila je i privremena stečajna upravnica koja je utvrdila da je Uniprom Energy tokom posljednje tri godine imao negativan finansijski rezultat, te da je gubitak od 2018. godine sa 183,9 hiljada prošle godine porastao na 527,5 hiljada EUR.

Takvi rezultati, kako je navela, nijesu začuđujući, imajući u vidu da je tokom ovog perioda imao samo jednog kupca i to Uniprom Nikšić te da potraživanja od 624,8 hiljada EUR nije naplatio.

“Radi se o privrednom društvu koje je povezano sa stečajnim dužnikom, budući da je osnivač Uniprom iz Nikšića Stevan Pejović, a članovi odbora direktora Ina Pejović, koja je suvlasnik stečajnog dužnika i Veselin Pejović koji je ujedno izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik Uniprom Nikšić i stečajnog dužnika, te da je u ovom periodu pozajmljivao novac drugom povezanom licu Uniprom metali čiji je vlasnik Stevan Pejović, a direktor i prethodni vlasnik Veselin Pejović, za šta se potraživanje u poslovnoj evidenciji Uniprom Energy po osnovu zajma vodi kao nenaplaćeno u iznosu od 699,9 hiljada EUR”, stoji u izvještaju.

Osim toga, utvrđeno je i da tokom 2018. i 2019. godine nije bilo transakcija na stranom tržištu te da nije preduzeta nijedna radnja da se naplate potraživanja za avanse date firmama Cagzir Ins Isi Sistemleri, Innovather i Russian Cylinders. Prošle godine je, kako stoji u izvještaju, zatvoren avans kod Cagzira, što ukazuje da je isporučena cistijerna za prevoz tečnog prirodnog gasa, pa SCP sumnja da se ciljano na ovaj način postupalo kako bi im se izbjeglo plaćanje.

U izvještaju stoji da je Uniprom Energy registrovan krajem 2017, za nabavku, skladištenje i prodaju prirodnog gasa u komprimovanom i tečnom stanju te da je prirodnim gasom snabdijevala Uniprom KAP od kojih je i iznajmila poslovni prostor na 30 godina.

“Imajući u vidu pokazatelje likvidnosti, poslovne aktivnosti i zaduženost, društvo se od 2018. do prošle godine suočava sa niskim nivoom likvidnosti, pokazatelji obrta ukupnih sredstava su loši, odnosno na euro uložen u aktivi se ostvaruje od 19 do 33 centa prihoda od prodaje, a iz pokazatelja zaduženosti se vidi da su ukupne obaveze u 2018. bile veće za šest odsto od ukupnih sredstva, u 2019. za 17 odsto, a u prošloj 33 odsto”, navodi se u izvještaju stečajne upravnice.

Prema finansijskoj dokumentaciji kompanije Uniprom Energy, stečajna upravnica je utvrdila da dug prema SCP na posljednji dan prošle godine iznosi 2,7 miliona EUR te da nije ni djelimično izmiren.

Prema podacima iz katastra, ova kompanija nema nepokretnosti, a vlasnik je pet vozila. Sutkinja Danijela Vukčević je prvi sastanak povjerilaca zakazala za 1. novembar, a ročište za ispitivanje potraživanja za 8. novembar.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije