fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Pad tehnološkog sektora pritisnuo Wall Street

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su pali, a dok ulagači čekaju nove podsticajne fiskalne mjere, pod najvećim pritiskom bile su dionice tehnološkog sektora.

Dow Jones je oslabio 0,46 odsto na 31.391 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 odsto na 3.870 bodova, a Nasdaq indeks 1,69 odsto na 13.358 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon što su dan prije snažno porasle, u utorak su cijene dionica u tehnološkom sektoru pale, najviše Applea, Amazon.coma i Tesle, što je pritislo Nasdaq i S&P 500 indeks.

S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo je 1,6 odsto, a pratio ga je potrošački sektor s padom od 1,3 odsto.

Tako se nastavlja rotacija na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su prošle godine predvodili po rastu na tržištu, a usmjeravaju na cikličke sektore koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije.

Podršku tržištu pruža nada u nove podsticajne mjere. U subotu je Predstavnički dom Kongresa prihvatio predlog predsjednika Joea Bidena o paketu novih fiskalnih podsticaja vrijednih ukupno 1,9 biliona USD, a ove sedmice bi o tome trebalo da raspravlja i Senat.

Pozitivno na tržište utiče i smirivanje situacije na tržištima obveznica.

Prošle sedmice su prinosi na desetogodišnje američke državne obveznice dostigli 1,614 odsto, najviši nivo u godini, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo.

Inflacija bi mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka ekonomije, zahvaljujući vakcinaciji protiv koronavirusa, ali i zbog velikih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Posljednjih dana se prinosi na desetogodišnje obveznice kreću oko 1,45 odsto, pa se ulagači nadaju da je, nakon snažnog skoka u februaru, rast prinosa završen.

Na evropskim berzama cijene dionica su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 odsto na 6.613 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 odsto na 14.039 bodova, a pariski CAC 0,29 odsto na 5.809 bodova.

Najčitanije