fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad potražnje spustio cijene nafte prema 27 USD

Pad potražnje spustio cijene nafte prema 27 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 27 USD zbog pada potražnje povezanog sa širenjem koronavirusa, koji je potisnuo u drugi plan američke podsticaje za ekonomiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je oslabila 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 27,04 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 79 centi nižoj cijeni, od 23,70 USD, prenosi SEEbiz.

Američki Senat usvojio je u srijedu velikom većinom glasova predlog zakona o dvije hiljade milijardi USD pomoći za nezaposlene radnike i kompanije pogođene epidemijom koronavirusa.

Podsticaji su tek nakratko podstakli cijene nafte zbog sumornih izgleda koje najavljuje smanjenje potražnje i paralelni rast proizvodnje.

Strateg iz AxiTradera, Stephen Innes, kazao je da su naftna tržišta podstakle priče o podsticajima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali cijene su i dalje uglavnom bez jasnog smjera, preplavljene ogromnom količinom nafte.

U međuvremenu je američka investiciona banka Goldman Sachs, procijenila da će globalna potražnja za naftom, koja je u prethodnoj godini iznosila oko 100 miliona barela dnevno, u martu pasti za 10,5 miliona, a u aprilu za 18,7 miliona barela dnevno.

U Goldman Sachsu smatraju da bi se u ovoj godini trebala smanjiti za oko 4,25 miliona barela dnevno.

“Mjere izolacije u svijetu dovode do neviđenog kolapsa potražnje za naftom”, kazali su iz Goldman Sacha.

Najveće svjetske naftne i plinske kompanije brzo su reagovale na pad cijena, smanjujući troškove za oko 20 odsto.

Brazilski Petrobras saopštio je da će kratkoročno smanjiti proizvodnju za 100 hiljada barela dnevno.

Odložili su i isplatu dividendi i obustavili planirana ulaganja u ovoj godini.

Paralelno bi se snabdijevanje trebalo povećati nakon kolapsa sporazuma o ograničenju snabdijevanja koji su sklopili Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu sa Rusijom.

Saudijska Arabija sama planira od maja isporučivati više od deset miliona barela dnevno.

Zalihe nafte već rastu, a rezervoari širom svijeta brzo se pune uprkos skoku troškova skladištenja od 50 do 100 odsto.

Tako su najnoviji službeni američki podaci pokazali rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 1,6 miliona barela. Time se njihov rast nastavio već devetu sedmicu uzastopno.

Analitičari nizozemske banke ING, smatraju da nastojanja SAD-a da uvjere Saudijsku Arabiju da ograniči isporuke, jer pad cijena teško pogađa američku proizvodnju nafte iz škriljaca, vjerovatno neće dobiti značajnije rezultate.

„Čak i ako Saudijci pokažu suzdržanost, i dalje nas u drugom tromjesečju ove godine čeka značajan višak nafte, s obzirom na veliki pad potražnje kojem trenutno svjedočimo”, naveli su u ING-u.

Oni su dodali da to upućuje na zaključak da bi eventualni potezi na tom području vjerovatno samo stabilizovali cijene, a ne bi ih značajno podigli.

Odvojeno je OPEC u četvrtak objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 26,94 USD, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije