fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa na Wall Streetu

Pad indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali, a gubitke su zabilježili i u cijelom proteklom mjesecu, jer američka centralna banka na popušta u zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila inflaciju.

Dow Jones je oslabio 0,71 odsto na 32.656 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto na 3.970 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 odsto na 11.455 bodova. Nakon snažnog rasta u januaru, u februaru je Dow Jones pao 4,2 odsto, S&P 500 2,6 odsto, a Nasdaq indeks 1,1 odsto, prensi SEEbiz.

Rast cijena dionica u januaru bio je posljedica očekivanja ulagača da će ključna kamatna stopa Feda ostati ispod pet odsto i da će centralna banka već krajem ove godine početi da smanjuje cijenu novca.

Ipak, kako inflacija ne popušta dovoljno brzo i kako su tržište rada i potrošnja i dalje vrlo snažni, čelnici Feda poručuju da će kamate i dalje rasti i zadržati se na povišenim nivoima duže nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga se sada na tržištu procjenjuje da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 odsto do jula, a na tim nivoima bi se cijena novca zadržala do iduće godine.

„Tržište je očekivalo da će se situacija promijeniti brže, a da će to prisiliti Fed na stanku ili smanjenje kamata prije nego što su čelnici centralne banke očekivali. Ipak, Fed je odlučan u namjeri da suzbije inflaciju, pa se vraćamo staroj mantri: želite li se zaista boriti protiv Feda? U ovom slučaju bila bi to greška”, objasnio je Johan Grahn, strateg u kompaniji Allianz Investment Management.

Kako Fed nastoji da suzbije inflaciju, koja je prošle godine dostigla najviše nivoe u više od 40 godina, to znači da mora oslabiti potrošnju, potražnju na tržištu rada i usporiti rast ekonmije.

Stoga je pitanje samo slijedi li plitka recesija ili “mekano prizemljenje” ekonomije,”, a to znači da bi prihodi i zarade kompanija mogli pasti, što ne ide u prilog tržištu dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 odsto na 7.876 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 odsto na 15.365 bodova, a pariski CAC 0,38 odsto na 7.267 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorici trofej u konkurenciji juniora

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Podgorice osvojili su titulu prvaka Crne Gore u konkurenciji juniora. Podgorica...