fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte ispod 93 USD

Pad cijena nafte ispod 93 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 93 USD budući da je završnica pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma zasjenila pojačanu napetost između Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

Cijena barela pala je na londonskom tržištu 1,98 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,83 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u plusu 1,52 USD.

Na američkom tržištu trgovalo se po 1,99 USD nižoj cijeni, od 91,67 USD. Trgovanje u srijedu zaključio je u plusu 1,59 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je u četvrtak uzdrmala kontinuirana napetost između Zapada i Rusije zbog krize u Ukrajini. Zapad tvrdi da Moskva priprema invaziju na susjeda i prijeti sankcijama, a ulagači strahuju da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Moskva uporno opovrgava tvrdnje da planira napasti Ukrajinu, a u utorak je objavila da će povući u baze dio postrojbi koje se nalaze blizu granice.

U četvrtak su se pobunjenici u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija i ukrajinske snage međusobno optuživali za napade preko linije razdvajanja, podižući ‘temperaturu’ do tačke usijanja u okruženju upozorenja zapadnih sila da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu svakog trenutka.

Pažnja naftnog tržišta preusmjerila se ipak tokom dana na završnu fazu pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015, budući da bi mogao rezultirati ukidanjem sankcija na iranski izvoz nafte.

SAD je u “samoj završnici” nedirektnih pregovora s Iranom koji bi trebao spasiti sporazum iz 2015. o ograničavanju nuklearnih aktivnosti Teherana, rekao je u srijedu glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Francuska je u srijedu rekla da bi odluka o spašavanju nuklearnog sporazuma mogla biti donesena za samo nekoliko dana. Na Teheranu je da donese političku odluku, poručio je Pariz. Iran je pak pozvao zapadne sile da budu “realne”.

Južna Koreja saopštila je u srijedu da je s Iranom razgovarala o obnovi uvoza iranske nafte i o odmrzavanju iranskog novca. Seul je prije sankcija spadao među najveće azijske kupce iranske nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u srijedu koštao 95,32 USD, što znači da je poskupio 59 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije