fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 63 USD, opterećene skromnim padom američkih zaliha koji signalizuje posustajanje potražnje, a dodatni pritisak im je bila zabrinutost za globalnu ekonomiju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 31 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,51 USD. U srijedu je zaključila trgovanje u plusu 1,42 USD. Na američkom tržištu trgovalo se po 51 cent nižoj cijeni, od 56,83 USD. U srijedu je zaključio trgovanje u plusu 1,09 USD.

Tržišta su podržali rast američkog tržišta dionica i pad aktiviranih bušotina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, prenosi Hrportfolio.

U četvrtak su se trgovci usmjerili na skroman pad zaliha u SAD-u, za samo 1,1 milion barela.

“Rast cijena ograničio je izvještaj državne uprave za energetiku (EIA) prema kojem su se zalihe sirove nafte u prošloj sedmici smanjile 1,1 milion barela. Poređenja radi, analitičari su očekivali da će pasti tri miliona barela, a dan ranije objavljeni izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao je pad od pet miliona barela”, objavio je Cantor Fitzgerald Europe.

Američke zalihe pale su manje nego što se očekivalo budući da su rafinerije u prošloj sedmici potrošile manje sirove nafte nego sedmicu ranije, a preradile su i dva odsto manje nafte nego prije godinu, pokazuju zvanični podaci EIA-e, uprkos vrhuncu ljetne sezone potražnje za benzinom.

To upućuje na zaključak da potražnja za naftom u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču, možda usporava zbog znakova slabljenja privrede. Nove narudžbine u američkoj industriji pale su u maju drugi mjesec zaredom, pokazali su zvanični podaci, dodatno potpirujući zabrinutost za ekonomiju.

Slabi podaci iz SAD-a nadovezali su se na izvještaje koji razotkrivaju slabost u industriji eurozone.

“Ako zanemarimo kratkoročnu prirodu fluktuacija koje iskazuju podaci o zalihama, nemoguće je zatvoriti oči pred ekonomskom stvarnošću pada aktivnosti u globalnoj industriji”, smatra Stephen Innes iz Vanguard Marketsa.

Neki analitičari smatraju da je globalna ekonomija i dalje snažna i da će potražnja vjerovatno biti snažna i u predstojećem periodu.

“Shanghai Composite Index otprilike je na istom nivou kao i u trenutku ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Takođe valja podsjetiti da se rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako ga je Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno snizio, i dalje očekuje u visini zdravih 3,3 odsto u ovoj godini i 3,6 odsto u 2020. Strah od recesije? Kakva recesija”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Tržišta nijesu u većoj mjeri reagovala na zaplijenu supertankera Grace 1 kod Gibraltara na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji. Tanker je možda prevozio iransku naftu namijenjenu Siriji, a zaplijenjen je u kontekstu američkih sankcija Iranu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 62,69 USD, te je bila 1,26 USD niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Intenziviraće saradnju sa lokalnim samoupravama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških...