fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 36 USD nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da radi na snažnom odgovoru na predloženi kineski zakon o sigurnosti u Hong Kongu.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 35,7 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 32 centa nižoj cijeni, od 34,03 USD.

Potencijalno pogoršanje odnosa dvije najveće svjetske ekonomije povećaće pritisak na kompanije širom svijeta i na potražnju za naftom koja je već oslabljena pandemijom koronavirusa, prenosi SEEbiz.

“Fundamenti se na tržištu nafte poboljšavaju, ali još ima teškoća koje kvare raspoloženje a među njima je i najnovije pojačavanje američko-kineskih napetosti”, konstatovao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Mračne prognoze ekonomskih posljedica pandemije takođe su pritisle cijene sirove nafte.

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde, kazala je da će se ekonomija eurozone vjerovatno ove godine smanjiti između osam i 12 odsto, upozoravajući da je povoljniji scenario isključen i da su aktuelni još samo umjereno loš i najlošiji scenario.

Trgovci pažljivo prate i poruke koje stižu uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, zakazanog početkom juna.

OPEC+ je dogovorio smanjenje proizvodnje u maju i junu za gotovo deset miliona barela dnevno, ali pitanje je hoće li je nastaviti smanjivati i u drugoj polovini godine budući da se potražnja oporavlja paralelno ublažavanju mjera zaštite od koronavirusa u mnogim zemljama.

OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 29,75 USD, te je porasla 1,69 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Ministarstvo unutrašnjih poslova, birački spisak, danijel živković, izbori, podgorica

MUP: Birači čija je imena dostavio Živković upisani prije decembra 2020. godine

 Podgorica, (MINA) – Birači čija je imena dostavio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković,...