fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena na svjetskim tržištima

Pad cijena na svjetskim tržištima

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, druge zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših nivoa u više godina.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko dva odsto, na 82,74 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 odsto, na 81,27 USD.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najvišeg nivoa u tri godine, a na američkom tržištu u sedam, prenosi SEEbiz.

Na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika u četvrtak odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanje proizvodnje u decembru 400 hiljada barela dnevno.

Tako je OPEC+ odbio znatnije da poveća proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri USD, što se smatra tačkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u grupi vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Vašington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ garantovao snabdjevanje energentima po pristupačnim cijenama.

Na tržištu sada svi žele znati hoće li Sjedinjene Američke Države (SAD) i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi, napisao je u bilješci analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti rasti narednih mjeseci prema 90 USD.

Podršku cijenama pruža rast potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetske ekonomije od koronakrize, dok najveći proizvođači ‘crnog zlata’ drže relativno ograničenu proizvodnju.

S druge strane, prijetnje SAD-a i drugih zemalja o posezanju u strateške rezerve, ali i rast zaliha sprečavaju dalji rast cijena.

U srijedu je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prethodnoj sedmici porasle 3,6 miliona barela, a porasle su i zalihe derivata.

Cijene je pritisnuo i izvještaj saudijske televizijske stanice Al Arabiya da će saudijska proizvodnja već u decembru ponovo premašiti deset miliona barela dnevno, prvi put od početka pandemije covida 19.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom usljed oporavka ekonomija, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih nivoa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...