fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena dionica

Pad cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon dva dana rasta, jer su porasli prinosi na obveznice i jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,33 odsto, na 30.423 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,67 odsto, na 3.695 poena, a Nasdaq indeks 0,85 odsto, na 10.680 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon dva dana snažnog rasta, ti su indeksi pali jer su prinosi na desetogodišnje državne obveznice dostigli najviše nivoe u više od 14 godina.

To je posljedica očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) nastaviti agresivno da podiže kamatne stope kako bi spustila inflaciju s najviših nivoa u 40 godina.

Visoki prinosi negativno utiču na nekoliko sektora koji su vrlo osjetljivi na kretanje kamatnih stopa. Tako je najviše pao nekretninski sektor, 2,5 odsto, a pale su i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft i Amazon.com.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a porasle su samo u energetskom sektoru, gotovo tri odsto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Ulagače su razočarali i kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, na primjer, Abbott Laboratoriesa, pa je cijena dionice tog proizvođača medicinskih uređaja potonula više od šest odsto.

S druge strane, snažno je porasla, više od 13 odsto, cijena dionice Netflixa, nakon što je ta kompanija za video usluge izvijestila o većem nego što se očekivalo rastu broja pretplatnika u trećem tromjesečju.

Većina kompanija izvještava o većim nego što se očekivalo zaradama. Međutim, poslovni rezultati su bolji od očekivanja uglavnom zbog toga što su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 odsto, a na početku oktobra 4,5 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 odsto, na 6.924 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,19 odsto, na 12.741 poen, a pariski CAC 0,43 odsto, na 6.040 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije