fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad bankarskog sektora pritisnuo indekse

Pad bankarskog sektora pritisnuo indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, jer se ulagači plaše da će kamatne stope ostati povišene duže nego što se očekivalo i jer je agencija S&P smanjila rejtinge niza regionalnih banaka.

Dow Jones oslabio je 0,51 odsto na 34.288 bodova, a S&P 500 0,28 odsto na 4.387 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,06 odsto na 13.505 bodova.

Najviše je pao, u prosjeku 2,4 odsto, S&P 500 indeks bankarskog sektora, nakon što je agencija Standard & Poor’s smanjila kreditne rejtinge niza regionalnih banaka jer, kako je obrazložila, oštro podizanje kamatnih stopa opterećuje finansiranje i likvidnost mnogih američkih banaka, prenosi Hina.

Značajno je, gotovo tri odsto, pala i cijena dionice Nvidie, nakon što je dan ranije skočila više od osam odsto. Ulagači su bili oprezniji prema dionici tog proizvođača čipova, uoči objave njegovih kvartalnih poslovnih rezultata.

Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 odsto, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja vještačke inteligencije (AI). No, poslovni rezultati pokazaće ima li osnova za takav skok cijene.

Ulagači su oprezni i zbog daljeg rasta prinosa na američke obveznice. U utorak je prinos na desetogodišnje državne obveznice dostigao novu najvišu vrijednost od 2007. godine.

Prinosi rastu zbog špekulacija da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), mogla još jednom do kraja godine da poveća kamatne stope ili ih na povišenim vrijednostima zadrži duže nego što se očekivalo.

Niz posljednjih podataka pokazuje da je američko tržište rada i dalje snažno, što bi moglo da podrži dalji rast potrošnje, a time i povišenu inflaciju.

Zbog toga će u fokusu ulagača u petak biti skup čelnika najvećih centralnih banaka u svijetu u američkom gradiću Jackson Hole. Komentari vodećih centralnih bankara o situaciji u ekonomijama i kamatnim stopama mogli bi značajno da utiču na smjer tržišta.

A na evropskim berzama londonski FTSE indeks porastao je 0,18 odsto na 7.270 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,66 odsto na 15.705 poena, a pariski CAC 0,59 odsto na 7.240 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije