fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad američkih zaliha podigao cijene nafte

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 46 USD, podstaknute padom zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i slabijim dolarom, koji su nadjačali zabrinutost za potražnju u uslovima rasta broja zaraženih Covidom-19.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i izosila je 45,65 USD. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 42,62 USD; prenosi SEEbiz.

Potporu cijenama pružio je izvještaj američke vlade koji je pokazao pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 7,4 miliona barela.

Zalihe derivata, uključujući dizel i lož-ulje, dostigle su najviši nivo u 38 godina, a neočekivano su porasle i zalihe benzina, drugu sedmicu zaredom, i to na kraju sezone vožnje u SAD-u.

Vlada u Vašingtonu procjenjuje da potražnja za benzinom i dalje iznosi oko 8,6 miliona barela dnevno, što znači da je oko deset odsto manja nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Dodatnu potporu cijenama pružio je i slabiji dolar koji jača kupovnu moć imalaca ostalih valuta, a time posredno potencijalno i potražnju za naftom.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje američke prema šest ostalih ključnih svjetskih valuta, zabilježio je u julu najveći pad u deset godina, a analitičari procjenju da bi trebalo da nastavi da slabi do kraja ove i početka iduće godine.

Dolarov indeks bio je nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 92,83 boda, ali se zadržao blizu najnižeg nivoa u dvije godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 45,34 USD, što znači da je bila 1,07 USD viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije