fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOtpisuju zateznu kamatu za 310 osoba

Otpisuju zateznu kamatu za 310 osoba

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je odlučila da se otpiše 286,7 hiljada EUR zateznih kamata za 310 korisnika kredita za stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva Zavoda za zapošljavanje, protiv kojih je pokrenut postupak prinudne naplate.

U informaciji koju je Vlada usvojila u četvrtak navodi se da otpis nije bezuslovan i da se odnosi na korisnike koji će glavni dug sa redovnom kamatom otplatiti do kraja 2020. godine, prenosi Pobjeda.

“Zatezna kamata biće otpisana nakon vraćanja glavnog duga sa redovnom kamatom i dobijanja potvrde od poslovne banke”, ističe se u dokumentu i navodi da je ukupna zatezna kamata obračunata za 1.212 korisnika kredita, zaključno sa oktobrom ove godine i iznosi oko 1,84 miliona EUR.

U zahtjevu za otpis navedeno je da se, uglavnom, radi o socijalno ugroženom stanovništvu koje je na ovaj način rješavalo egzistencijalno pitanje.

“U pitanju su i početnici u biznisu i određeni broj njihovih projektnih ideja nije bio uspješan, radi čega krediti nijesu vraćani. Oni su se vratili na status nezaposlenog lica i nijesu mogli da vraćaju kredit”, navodi se u dopisu koji je uputio Zavod za zapošljavanje.

Žiranti, kako je navedeno u dopisu, dolaze u situaciju da vraćaju i glavni dug i zatezne kamate, bez svoje krivice, a često i bez saznanja da dug nije vraćen.

Inicijativa o otpisu potekla je od korisnika kredita koji su predočili da bi mogli vratiti glavni dug, ali ne i zateznu kamatu, koja često dostiže vrijednost kredita.

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...