fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtkloniti prijetnje za likvidnost Uniprom KAP-a i cijele privrede

Otkloniti prijetnje za likvidnost Uniprom KAP-a i cijele privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Privredne komore (PKCG) saopštili su da se nadaju da će se, nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu finansija o aktuelnom problemu povraćaja sredstava po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) kompaniji Uniprom, proizvodnja u Kombinatu aluminijuma (KAP) nastaviti.

Na sastanku održanom u Ministarstvu finansija, na inicijativu PKCG o aktuelnom problemu povraćaja sredstava po osnovu PDV-a kompaniji Uniprom, kojem su prisustvovali ministar finansija Aleksandar Damjanović, izvršni direktor kompanije Alind Nebojša Dožić i predsjednica PKCG Nina Drakić, još jednom je saopšten stav o važnosti poštovanja svih zakonom predviđenih procedura i rokova.

Drakić je, kako je saopšteno iz PKCG, kazala da Komora očekuje da u narednom periodu svi državni organi ovom i drugim pitanjima važnim za privredu posvete dužnu pažnju, kako bi se izbjeglo ugrožavanje likvidnosti privrede.

Ona je iskazala zadovoljstvo zbog Damjanovićevog pokazanog razumijevanja kompleksnosti problema, kao i spremnosti da pomogne u njegovom rješavanju.

Sa tim stavom, koji je Drakić iznijela na sastanku, saglasili su se svi učesnici.

„Uzimajući u obzir značaj kompanije Uniprom u sistemu nacionalne ekonomije, naglašavajući i njen izvozni potencijal, izražavamo nadu da će se nakon današnjeg sastanka proizvodnja u KAP-u nastaviti“, saopšteno je iz Komore.

Iz PKCG su rekli da je aktuelni izazovni ekonomski trenutak, uzrokovan faktorima različite prirode, dodatno naglasio neophodnost potrebe za diversifikacijom strukture nacionalne ekonomije, u pravcu jačanja proizvodnih djelatnosti.

“Uprkos tome, danas nažalost svjedočimo ozbiljnim problemima u funkcionisanju već postojećih proizvodnih sistema, glavnih nosilaca promjene privredne strukture, te opasnosti od stvaranja ambijenta koji ne obećava nove investicije”, navodi se u saopštenju.

Kao i više puta do sada, a u cilju snaženja crnogorske privrede i neophodnog povećanja izvoza, koji je preduslov smanjenu spoljnotrgovinskog deficita, Privredna komora apeluje na sve državne organe da, poštovanjem zakonom utvrđenih procedura i rokova učini sve da se biznis barijere uklone ili svedu na minimum.

„Ovakav stav Komora iskazuje u kontinuitetu inicijativama i različitim dokumentima koja upućuje Vladi na razmatranje, prije svega kroz rad Savjeta za konkurentnost. Smatramo da jedino neselektivnim i maksimalno efikasnim aktivnostima, u skladu sa propisima, može se doprinijeti daljem jačanju privrede i dati novi podsticaj potencijalnim investitorima za ulaganje u Crnu Goru“, rekli su iz Komore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije