fbpx

Oštar pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su pali više od dva odsto, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog sukoba nakon što je Kina na povećanje američkih carina uzvratila istim protivmjerama.

Dow Jones je skliznuo 2,38 odsto na 25.324 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,41 odsto na 2.811 bodova, a Nasdaq 3,41 odsto na 7.647 poena, prenosi Hrportfolio.

Najveći dnevni pad tih indeksa od početka godine posljedica je jačanja napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, nakon što je Vašington u petak povećao carina na 200 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, a Peking uzvratio najavom povećanja carina na 60 milijardi USD vrijedan američki uvoz.

Do nedavno su cijene dionica rasle zahvaljujući nadi ulagača da će trgovinski pregovori, propraćeni optimističnim najavama s obje strane, uskoro uroditi dogovorom. Ipak, od prošle sedmice napetosti između SAD-a i Kine rastu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump povećao je prošle sedmice carine na kineski uvoz, jer pregovori teku presporo, pri čemu je Kina odustala od nekih ranijih obećanja.

Kina je, nakon prošlosedmičnih dvodnevnih pregovora u Vašingtonu, poručila da neće odstupiti od nekih načelnih stavova i najavila protivmjere, uprkos Trumpovim pozivima da to ne čini.

Zbog toga su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a blago je porastao samo komunalni, koji se smatra defanzivnim.

Cijene dionica Boeinga i Caterpillara potonule su više od 4,5 odsto. Oštro su pale i cijene akcija proizvođača poluprovodnika, jer te kompanije veliki dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

Tako je nastavljen oštar pad na Vol stritu, s obzirom na to da su i prošle sedmice cijene dionica pale više od dva odsto. S druge strane, kako ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital, porasle su cijene zlata i državnih obveznica.

Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje iznadprosječni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 8,24 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,97 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjlejka pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto na 7.163 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,52 odsto na 11.876 bodova, a pariski CAC 1,22 odsto na 5.262 boda.

Najčitanije