fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOrganizacije civilnog društva pozvale EK da pojača podršku za pravednu tranziciju

Organizacije civilnog društva pozvale EK da pojača podršku za pravednu tranziciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grupa organizacija civilnog društva, uključujući CEE Bankwatch Network i Eko-tim, pozvala je Evropsku komisiju i druge aktere da pojačaju podršku za pravednu tranziciju u zajednicama zavisnim od uglja na Zapadnom Balkanu.

U novom izveštaju, oni ističu konkretne korake koje Komisija, međunarodne finansijske institucije i nacionalne vlade treba da preduzmu kako bi ubrzali pravednu tranziciju i omogućili lokalnu ekonomsku diverzifikaciju, obezbjeđujući da se odgovori na potrebe ljudi i da niko ne ostane zapostavljen.

„Platforma EU, namijenjena za podršku regionima sa visokom zavisnošću od uglja kako bi se pripremili za energetsku tranziciju i razmijenili iskustva sa zajednicama u EU u sličnoj situaciji, pod nazivom Inicijativa za regione u tranziciji za Zapadni Balkan i Ukrajinu, trajala je od kraja 2020. do kraja prošle godine, ali još nije zamijenjena, ostavljajući lokalne vlasti u neizvjesnosti po pitanju daljih koraka i podrške koju mogu očekivati za ovaj složen proces“, navodi se u saopštenju.

Koordinatorka za pravednu tranziciju za Zapadni Balkan, CEE Bankwatch Network, Nevena Smilevska, rekla je da je hitno potrebno da EU obnovi i proširi podršku za zajednice zavisne od uglja, kako bi se omogućila pravedna tranzicija ka dekarbonizovanoj ekonomiji.

„Cilj naših preporuka je da se osigura da su lokalne vlasti osnažene i da imaju potrebne resurse za planiranje procesa koji će omogućiti njihovim zajednicama da napreduju, umjesto da budu ostavljene po strani dok energetska tranzicija neizbježno napreduje”, kazala je Smilevska.

Preporuke, kako se navodi, naglašavaju potrebu za ciljanim finansiranjem projekata na opštinskom nivou, jer lokalne vlasti često nemaju dovoljno resursa i stručnosti da same kreiraju i sprovode planove za pravednu tranziciju.

„Posvećeni finansijski instrumenti za podsticanje ekonomske diversifikacije i kreiranje malih pilot-projekata mogu pomoći u prikazivanju mogućnosti koje nudi budućnost bez uglja. Kako bi se obezbijedila odgovornost i efikasnost, finansiranje mora zavisiti od snažnog lokalnog upravljanja i transparentnog praćenja“, dodaje se u saopštenju.

Slične preporuke su iznesene prošle sedmice u manifestu koji je potpisalo šest gradonačelnika opština zavisnih od uglja na Zapadnom Balkanu. Gradonačelnici pozivaju Evropsku komisiju da podrži njihove napore za dekarbonizaciju lokalnih ekonomija povećanjem tehničke pomoći, promovisanjem uspješnih primjera i olakšavanjem jačih partnerstava sa regionima zavisnim od uglja u EU.

Izvršni direktor NVO Eko-tim, Milija Čabarkapa, rekao je da nova Evropska komisija mora iskoristiti priliku da napravi pozitivan uticaj rješavanjem ovih hitnih potreba i pomaganjem Crnoj Gori da postavi put ka pravednoj i održivoj budućnosti.

„Pozivamo Komisiju da potvrdi svoju posvećenost našim regionima zavisnim od uglja i da obezbijedi potrebnu podršku za pravednu i efikasnu energetsku tranziciju”, naveo je Čabarkapa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije