fbpx
2.8 C
Podgorica
February 8, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessOpštini Kolašin devet miliona za infrastrukturne probleme

Opštini Kolašin devet miliona za infrastrukturne probleme

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija je uložila preko devet miliona EUR za obnovu dvije dionice pruge Beograd-Bar na teritoriji Opštine Kolašin, a isto toliko novca izdvojeno je i za infrastrukturne probleme grada, saopštila je ambasadorka EU, Oana Kristina Popa.

“Dobra pristupačnost i pouzdana saobraćajna infrastruktura su od suštinskog značaja za rastuću ekonomiju Kolašina, posebno za turizam”, poručila je Popa navodeći da Evropska unija pruža podršku Opštini u svakom segmentu razvoja.

Popa se sastala sa prvim čovjekom Opštine Vladimirom Martinovićem i korisnicima sredstava EU sa područja kolašinske opštine. Tema posjete bili su brojni projekti kroz koje EU podržava Kolašin i načini na koje bi se ta podrška mogla nastaviti.

Razgovaralo se o podršci koju EU u kontinuitetu pruža lokalnoj zajednici i o mogućnostima da se zajedničkim snagama pomogne lokalno stanovništvo i razvoj Kolašina.

„Što se tiče komunalne infrastrukture, koja je neophodna kako za poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva, tako i za usluživanje sve većeg broja posjetilaca, EU je izdvojila blizu devet miliona EUR kako bi pomogla Opštini da unaprijedi sistem vodosnabdijevanja i izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu mrežu“, rekla je Popa.

Ona je poručila da je taj projekat zreo za raspisivanje tendera, jer je EU već finansirala izradu tehničke dokumentacije. Zbog toga je veoma važno da Opština opredijeli dovoljno kvalifikovanog osoblja koje bi obezbijedilo efikasno upravljanje ovom značajnom investicijom.

U razgovoru sa korisnicima sredstava evropskih fondova, lokalnim preduzetnicima koji su zahvaljujući sredstvima EU unaprijedili sopstveni biznis ili otvorili nova radna mjesta i poljoprivrednicima kolašinskog kraja, Popa je pružila podršku naporima u zaštiti jedinstvene prirodne baštine ovog kraja.

„Važno je da ekonomski razvoj i očuvanje prirode idu ruku pod ruku, te da se ključna područja sačuvaju od eksploatacije. EU je spremna da i dalje podržava takav pristup prirodnim resursima. Nadam se da će ovi i drugi budući projekti koje finansira EU biti uspješno realizovani, kako bi doprinijeli sve dinamičnijem razvoju Kolašina, čemu ćemo, nadam se, uskoro svi svjedočiti“, kazala je Popa.

Popa je posjetila i državno skijalište Kolašin 1600 i pozvala sve koji mogu da učine isto i iskoriste zahuktalu zimsku sezonu za uživanje na ski stazama i u gostoprimstvu Kolašinaca.

“Što se tiče EU nastaviće se podrška naporima lokalne zajednice da Kolašin postane još ljepše mjesto za život i posjetu”, poručila je Popa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije