fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOpštine izgubile 2,67 miliona EUR zbog Evrope sad

Opštine izgubile 2,67 miliona EUR zbog Evrope sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Opštine su za tri mjeseca izgubile 2,67 miliona EUR prihoda, primjenom projekta Evropa sad, zbog čega Vlada taj novac mora da im nadoknadi iz tekuće budžetske rezerve.

Vijesti pišu da su ti podaci sadržani u Vladinoj informaciji o nadoknadi novca lokalnim samoupravama po osnovu manje prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, prireza na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda.

Za pokriće gubitaka opština po osnovu ova tri osnova u ovogodišnjoj budžetskoj rezervi planirano je 15 miliona EUR.

Dio projekata Evropa sad su izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim je uveden neoporezivi dio zarade do 700 EUR bruto, što je oko 570 EUR neto. Ovaj dio poreza se dijeli između države, lokalnih samouprava i Egalizacionog fonda, a što je opština nerazvijenija dobijala je veći procenat novca.

U nerazvijenijim opštinama rijetke su zarade preko 570 EUR, tako da su opštine izgubile značajan dio prihoda od poreza i prireza na njega.

Manje novca ide i u Egalizacioni fond koji služi za pomoć manje razvijenim opštinama. Na zarade preko hiljadu EUR uvedena je poreska stopa od 15 odsto, ali to ne pomaže značajno opštinama naročito onima sa nižim razvojem. Gubitke po ovom osnovu ima čak i Glavni grad.

Od 2,67 miliona EUR koje će se isplatiti opštinama nešto više od pola miliona EUR dobiće Glavni grad, odnosno 556 hiljada, slijede Bijelo Polje sa 350,12 hiljada, Pljevlja sa 294,02 hiljade, Nikšić 264,75 hiljada i Berane 235,45 hiljade EUR.

Od 24 opštine jedino Budva i Tivat neće dobiti novac iz tekuće rezerve po ovom osnovu jer one jedine nemaju gubitke po ovom osnovu.

Problem je što je većina opština svoje budžete planirala i usvojila prije programa Evropa sad, u čijoj izradi nijesu bili konsultovani.

Iz Ministarstva finansija su prvo tvrdili da će ova poreska reforma imati neznatan uticaj na opštine, da bi na sjednici Odbora za ekonomiju, koju je tražila Zajednica opština, doskorašnji ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao da bi gubici opštinama mogli iznositi jedan do osam odsto njihovih budžeta, dok su opštinari tvrdili da će biti znatno veći što se na kraju i pokazalo tačnijim.

Ministarstvo je naknadno prihvatilo da opštinama nadoknadi gubitak tako što će uračunati nekoliko njihovih kapitalnih projekata u budžet i stvoriti posebnu stavku unutar budžetske od 15 miliona EUR za pokriće očekivanih gubitaka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Poslanici će raspravljati o predlogu za izmjenu Poslovnika Skupštine

Podgorica, (MINA) – Predlog parlamentarne većine za izmjenu Poslovnika Skupštine, kojim je predviđeno da...