fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpština Tuzi od Plantaža prinudno naplatila oko pola miliona EUR

Opština Tuzi od Plantaža prinudno naplatila oko pola miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Opština Tuzi naplatila je prinudnim putem od Plantaža potraživanja u iznosu od 524,38 hiljada EUR, piše Dan.

Rok za plaćanje duga od 624 hiljada istekao je 30. novembra, a Plantaže su platile svega 100 hiljada EUR i pokrenule žalbu na rješenje. S obzirom na to da žalba ne odlaže postupak, Opština Tuzi je donijela rješenje o prinudnoj naplati i produžila rok, koji nije ispoštovan.

Plantaže su podnijele poresku prijavu prema kojoj su obavezu prema Opštini Tuzi utvrdile na oko 50 hiljada EUR. Međutim, u proceduri je utvrđena stvarna obaveza na 624,38 hiljada EUR.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, objasnio je da su Plantaže podnijele poresku prijavu za utvrđivanje poreza na nepokretnosti za ovu godinu i da je poreski organ utvrdio da je kompanija knjigovodstvenu vrijednost poljoprivrednog zemljišta iskazala po vrijednosti od 56,9 centi po kvadratu.

To je iznos koji se dobije kada se vrijednost poljoprivrednog zemljišta od 8,65 miliona EUR podijeli sa njegovom površinom od 15,19 miliona kvadrata.

“Poreski organ je na osnovu dokumentacije i uporedne analize podataka sa kojima je raspolagao ocijenio da knjigovodstvena vrijednost zemljišta na kraju prošle godine ne predstavlja tržišnu fer vrijednost iskazanu u skladu sa računovodstvenim propisima i međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS)”, rekao je Đeljošaj.

On je naveo da je poreski organ uputio obvezniku poziv za usmenu raspravu, kako bi se izjasnio o činjenicama i okolnostima koje su od značaja za utvrđivanje potpunog i tačnog činjeničnog stanja i donošenje zakonitog rješenja.

“Punomoćnik poreskog obveznika je tokom usmene rasprave, na pitanje kojim argumentima objašnjavaju činjeninicu da je u poreskoj prijavi za ovu godinu upisao vrijednost poljoprivrednog zemljišta od 8,65 miliona EUR, odgovorio da se vrijednost imovine tako prikazuje godinama i da u knjigama stoji procijenjena vrijednost od 1992. godine, kao i da na navedenu neusaglašenost procijenjene vrijednosti osnovnice sa važećim standardima, ukazuje i revizija u svakom izvještaju. Rekli su da takva odgovara Plantažama, jer plaćaju mnogo manji porez na imovinu”, kazao je Đelošaj.

On je naveo da se poreski obveznik, u cilju objektivnog sagledavanja situacije, obratio Odboru direktora Plantaža zahtjevom za novo razmatranje poreske prijave.

“Odbor nije pokazao spremnost da se analizira mogućnost dogovora. Poreski organ je donio rješenje kojim je utvrđen porez na nepokretnosti za zemljište za ovu godinu od 624,38 hiljada EUR, s tim što je poreska stopa na poljoprivredno zemljište umanjena 20 odsto”, naveo je Đeljošaj.

On je dodao da bi porez na nepokretnost iznosio 50 hiljada EUR ukoliko bi poreski organ prihvatio podnešenu poresku prijavu, što je u suprotnosti sa propisima koji regulišu ovu materiju, usljed čega bi budžet opštine bio oštećen u velikom iznosu.

Nakon prijema rješenja o porezu na nepokretnosti, Plantaže su platile 100 hiljada EUR na ime dijela poreske obaveze, nakon čega su uložile žalbu na dostavljeno rješenje. Saglasno zakonskim odredbama poreski obveznik je bio dužan da godišnji porez plati u dvije jednake rate, od kojih prva 30. juna, a druga 31. oktobra.

Đeljošaj je objasnio da su zbog epidemije koronavirusa rok za plaćanje poreza odložili za prvu ratu do 31. avgusta, a za drugu do 30. novembra. Međutim, do 30. novembra Plantaže to nijesu uradile.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...