fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno trgovanje na početku sedmice

Oprezno trgovanje na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, nakon velikih oscilacija berzanskih indeksa prošle sedmice, dok ulagači analiziraju poslovne rezultate kompanija i špekulišu o intenzitetu povećanja kamata amerčke centralne banke.

Dow Jones je ostao gotovo nepromijenjen na 35.091 bodu, dok je S&P 500 oslabio 0,37 odsto na 4.483 poena, a Nasdaq indeks 0,58 odsto na 14.015 bodova.

Pad S&P 500 i Nasdaq indeksa u velikoj je mjeri posljedica pada cijene dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, za dodatnih pet odsto, nakon što je prošle sedmice potonula više od 20 odsto, zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata i stagnacije broja korisnika te društvene mreže, prenosi Hina.

Podršku tržištu pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati većine drugih kompanija.

Od 278 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje za posljednje prošlogodišnje tromjesečje, njih 78 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

No, ulagači su oprezni zbog nestabilnosti tehnološkog sektora posljednjih sedmica.

Taj sektor je posljednjih godina snažno rastao zahvaljujući okruženju s niskim kamatama, no taj period se primiče kraju, jer se u martu očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Vjeruje se da će u narednom periodu Fed agresivno zaoštravati monetarnu politiku, jer se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim vrijednostima u skoro 40 godina.

Zbog toga portfelj menadžeri moraju prilagođavati svoje portfelje budućem okruženju s višim kamatama.

Nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u u januaru broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, mnogi analitičari smatraju da je to Fed-u otvorilo prostor za agresivnije povećanje kamata.

Stoga sada mnogi procjenjuju da bi centralna banka u martu mogla povećati ključne kamate za 0,5 procentnih poena, a ne za 0,25 bodova, kako se do sada smatralo.

Po tom bi scenariju ključna kamata na kraju godine mogla dostići 1,5 odsto.

Posljednjih godina rast tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika Fed-a, uz izdašne fiskalne podsticaje američke vlade, ali period jeftinog novca bliži se kraju.

Uprkos rastu u posljednje dvije sedmice, S&P 500 indeks i dalje je na gubitku od početka ove godine, više od pet odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,76 odsto na 7.573 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 odsto na 15.206 poena, a pariski CAC 0,83 odsto na 7.009 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije